Arnika předala Kaštance v Hradci Králové titul Alej roku 2016. Místní dál bojují za její záchranu

23.05.2017 17:40

Už od ledna známe vítězku ankety Alej roku 2016. Až tento květnový víkend ale Arnika předala hradecké Kaštance titul oficiálně. Diplom i ceny od sponzorů ankety převzali zástupci spolku Kaštanka, který se už dlouhé měsíce snaží zabránit vykácení vítězné aleje kvůli rozšiřování železniční tratě. Podpora, kterou má krásná kaštanová alej mezi místními lidmi je zřejmá. Vyjadřuje ji nejen 1264 hlasů v anketě, ale téměř tisícovka lidí, kteří v sobotu dorazili na Den pro Kaštanku II., jehož vrcholem bylo právě předávání titulu Alej roku 2016. Stromořadí na Pražském předměstí Hradce Králové uspěla v konkurenci 52 nominací z celé ČR. Další ročník ankety Alej roku bude zahájen v průběhu léta.

Arnika předala Kaštance v Hradci Králové titul Alej roku 2016. Místní dál bojují za její záchranu
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

„Vítězství Kaštanky v anketě Alej roku není zajištěním její budoucnosti v řádu mnoha generací. Určitě však je odpovědí té současné: mnozí z nás si hodnotu aleje uvědomují a chtějí, aby tu s námi zůstala,“ říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.

Vítěznou alej ohrožují plány na zdvoukolejnění trati z Hradce Králové do Pardubic. Od vyhlášení výsledků ankety na začátku roku 2017 se bohužel situace nijak nezlepšila a aleji stále velmi reálně hrozí, že přijde přinejmenším o jednu řadu majestátních kaštanů. Kaštanku se snaží chránit a zachránit stejnojmenný spolek, který stál i za úspěšnou nominací do ankety. O úsilí spolku si můžete přečíst ZDE, kde můžete také podepsat petici za záchranu tohoto krásného městského stromořadí.

„Kaštanka získala titul díky podpoře občanů Hradce Králové, kterým za to patří velký dík. Tisícovka se jich přišla podívat i na sobotní akci, jejímž mottem byla „stavba druhé koleje, aniž by padnul k zemi jediný strom“. A to se také povedlo: vlak jezdil pod kaštany, vozil spokojené děti a všichni se společně radovali. Arnice děkujeme za podporu a pozitivní energii, kterou kolem sebe šířila. Určitě se snažíme o totéž. I proto jsme se rozhodli všechny ceny věnovat společnosti Printepo, která poskytuje vzdělání lidem s tělesným a kombinovaným postižením,“ říká Jana Burdychová ze spolku Kaštanka.

„Stromy pro nás dělají mnohem více, než se na první pohled zdá. Jejich přínos si uvědomíme hlavně tehdy, když procházíme pod klenbami alejí nebo voňavým lesem. Přála bych si, abychom jich v krajině měli stále více a aby nám měly co říci. Stromy samotné se však bránit neumí, což mě přimělo, abychom jim s firmou Audit Daně CZ pomohli cestou z našeho pohledu nejefektivnější, tedy podporou organizace, která se jim věnuje,“ říká ředitelka generálního partnera ankety Alej roku Ing. Jana Moučková ze společnosti Audit Daně CZ (ZDE).

Součástí ankety byla i fotosoutěž, do které byla zařazena první fotografie každé nominované aleje. Partnerem fotosoutěže je společnost Epson (ZDE). Nejkrásnější fotografií se letos stal snímek aleje Zlatá stezka nedaleko Volar. Hlavní cenou pro pana Antonína Smolu, autora fotografie, je kvalitní fototiskárna Epson L805. Oficiální předání ceny a gratulace letošnímu vítězi se uskutečnily na radnici za přítomnosti starostky města Volary.

„Úbytek stromů, k němuž dochází ve světě v posledních letech, je alarmující, a proto se nám soutěž, která nese myšlenku ochrany a zachování alejí v české krajině velice líbí. Protože ekologii věnujeme jako firma velkou pozornost, jsme potěšeni, že jsme se i letos mohli stát partnerem tohoto projektu. Stromořadí se často dostávají do hledáčku objektivů amatérských i profesionálních fotografů, a proto jsme se rozhodli do soutěže věnovat mimořádně úspornou fototiskárnu Epson L805. Tato tiskárna je díky velkokapacitnímu inkoustovému tankovému systému k životnímu prostředí šetrnější a splňuje podmínky programu ENERGY STAR,“ uvedla za společnost Epson, partnera fotosoutěže, Ing. Kateřina Bradáčová, Marketing & PR Coordinator CZ & SK.

S vítězstvím v anketě se pojí i řada cen pro nominujícího. Spolek Kaštanka se všechny věcné ceny rozhodl darovat společnosti Prointepo s.r.o. Hradec Králové (ZŠ a MŠ, které poskytují vzdělávací a sociální služby klientům s tělesným a kombinovaným postižením nebo zdravotním oslabením). Hlavní cenou byl už tradičně let balonem od firmy HaBalon. Mezi cenami jsou ale například i poukazy do bylinkového ráje Sonnentor, knižní tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holečkové a kniha Aleje: krása ohroženého světa od nakladatelství Mladá fronta, volné vstupenky na jarní etapu výstavy Flora Olomouc 2017 či do Botanické zahrady v Troji a Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK, zdravé mlsání a další produkty z kontrolovaného zemědělství od PRO-BIO, publikace o českých památkách UNESCO od CzechTourism, bylinné Sirupy Kitl a vstupenky na výstavy v areálu Černá louka v Ostravě.

Generálním sponzorem ankety je AuditDaně CZ (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…