Arnika zkoumá jedovatou rtuť v pražských vodách

12.08.2019 16:14

Nová studie si klade za cíl zjistit znečištění rtutí Vltavy a přilehlých toků. V těchto dnech zástupci Arniky s rybáři odebírají z pražských vod vzorky ryb, které nechají v laboratořích Vysoké školy chemicko-technologické prověřit na obsah jedovaté rtuti. Výsledky analýz budou známy v říjnu.

Arnika zkoumá jedovatou rtuť v pražských vodách
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Ochránci přírody odeberou celkem 10 vzorků ryb na 5 různých místech, které mohou být ohrožené průmyslovým znečištěním nebo starou ekologickou zátěží. Jde o oblíbené revíry místních rybářů, například Vltava nad soutokem Berounky, u Thomayerových sadů a dále po proudu u Sedlce. Ryby odebere také ve vodních nádržích Motolského potoka a Rokytky. S rybami také odeberou vzorky vlasů od rybářů, kteří ulovené ryby běžně konzumují. Vzorky ryb následně nechají otestovat v laboratořích Veterinárního ústavu v Praze a vzorky vlasů ve Zdravotním ústavu v Ústí nad Labem.

„Rtuť je těžký kov způsobující poruchy vývoje mozku u dětí a je nebezpečný zejména pro těhotné ženy. Právě ryby jsou nejvýznamnějším zdrojem rtuti pro člověka. Nyní máme jedinečnou možnost zjistit, jak je na tom Vltava a její pražské přítoky v nejzatíženějších místech. Výsledky se dozvíme v říjnu,“ říká Karolína Brabcová z Arniky.

Znečištění těžkými kovy Arnika nezkoumá v Praze poprvé. Před více než rokem se zaměřila na tři opomíjené vodní toky. Přestože se jednalo o toky ohrožené průmyslovým znečištěním v blízkosti malešické spalovny nebo ďáblické skládky odpadů, v žádném z nich naštěstí nebyly naměřeny vysoké koncentrace těžkých kovů, včetně rtuti.

Vysoce toxická rtuť poškozuje nervovou soustavu a je obzvlášť nebezpečná pro nenarozené děti. Mezi nejtěžší důsledky chronického vystavení působení rtuti se řadí poruchy reprodukce a nervové soustavy, mentální retardaci novorozenců, ochrnutí a další symptomy. Podle některých výzkumů má rtuť negativní důsledky rovněž pro kardiovaskulární systém Rtuť je z lidského organismu odbourávána velmi pomalu, má kumulativní charakter a ukládá se především ve vnitřnostech, kde může vydržet až desítky let.

Studie vzniká v rámci projektu Koloběh rtuti v pražských vodách financovaném hlavním městem Prahou, jehož hlavním cílem je zjistit úroveň znečištění toků toxickou rtutí. Odběry vzorků a jejich analýzou chce spolek upozornit veřejnost na důležitost ochrany vody a na ni vázaných ekosystémů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…