Asociace cestovních kanceláří: V roce 2017 se v ČR ubytovalo přes 20 milionů turistů

09.02.2018 9:16 | Zprávy

Obliba České republiky rostla významně i v roce 2017, kdy hranice počtu hostů přesáhla poprvé v historii 20 milionů ubytovaných v rámci hromadných zařízení.

Asociace cestovních kanceláří: V roce 2017 se v ČR ubytovalo přes 20 milionů turistů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Praha

Nárůst je patrný jak v rámci domácí návštěvnosti o 7,7 %, ale také zahraničních návštěvníků o 8,1 %. Zvýšil se i počet přenocování, kdy počet nocí dosáhl 53,3 milionu, což bylo o 3,6 milionu více než v předchozím roce. Pozitivní výsledky vykazují všechny regiony České republiky. Tradičně se ve vysokých číslech drží Jihomoravský kraj, kde se návštěvnost zvýšila o 14,6 % příjezdů a 14,9 % přenocování. Více než 10% hranici ve zvýšení příjezdů dosáhly další čtyři kraje, a to Plzeňský, Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský.

Nejvíce zahraničních turistů k nám míří tradičně z Německa, a to v počtu téměř 2 miliony. Dále pak Slováci s nárůstem 7,2 %, Polsko s nárůstem 6,9 %. Dle údajů se vrací i dříve početní návštěvníci z Ruska, kdy jich přijelo do České republiky o 35,3 % více než v roce 2016. Návrat je postupný také u hostů z Ukrajiny a potěšující je nárůst turistů z pobaltských zemí - Estonska, Litvy a Lotyšska, kde 12% nárůst představuje více než 100 tisíc turistů. Pozitivně se vyvíjí počet příjezdů zejména turistů z Jižní Koreje o více než 28,2 % a dále pak ze Spojených arabských emirátů a Saudské Arábie, kde čísla dosahují téměř 20% nárůstů. Velmi propagovaná Čína, se kterou má Česká republika navázáno několik přímých linek, dosahuje také navýšení v počtu turistů. Celkově jich v loňském roce přijelo již 491 648, což je o 38 % více.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Green Deal

Dobrý den, obracím se na vás jako na zastánce tohoto paktu nebo co to je. Můžete mi říci, kde třeba většina z nás má brát peníze na auta bez spalovacích motorů? Neměla by tedy minimálně EU lidem na nová auta nějak přispět? Myslíte si, že si je lidé u nás, kteří vydělávají kolem 20 tisíc měsíčně moho...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Návrh na obžalobu za poskytování informací z databází finanční správy

22:04 Policie ČR: Návrh na obžalobu za poskytování informací z databází finanční správy

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCO…