Asociace exportérů: Tři dny volna a výrazný pokles vývozu automobilů se podepsaly na exportu

06.09.2016 16:46

Podle dnes zveřejněných čísel skončila v červenci bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách schodkem 1,5 mld. Kč., přitom vloni vykázal český export přebytek 4,4 mld. Kč. Vývoz meziročně klesl o 16,5 % (na 227,4 mld. Kč). Dovoz klesl o 14,6 % (na 228,9 mld. Kč).

Asociace exportérů: Tři dny volna a výrazný pokles vývozu automobilů se podepsaly na exportu
Foto: Asociace exportérů
Popisek: Asociace exportérů, logo

Za slabým výkonem českého vývozu, v porovnání s loňským červencem, stojí především dva faktory: Letos bylo o tři dny méně pracovních dní a také velmi výrazně poklesl vývoz dopravních prostředků, především potom automobilů, které jsou tradičními tahouny exportu. V červenci kleslo saldo vývozu automobilů o 16,7 mld. Kč. Důvodem byly celozávodní dovolené ve výrobě. Červencový index PMI v ČR navíc napovídá, že klesá poptávka ze zahraničí.

I přes relativně slabá čísla dosáhl přebytek obchodní bilance v letošních sedmi měsících v národním pojetí 132,0 mld. Kč, což představovalo meziroční zvýšení o 38,9 mld. Kč. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 0,3 %, zatímco dovoz klesl o 1,8 %. Stále tak platí, že letos se exportérům daří být nad loňskými čísly. Jak úspěšný bude letošní rok, napoví srpnová a především potom zářiová čísla. Očekáváme nicméně mírně pozitivní vývoj a překonání loňských rekordních čísel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…