Asociace exportétů hlásí, že export do Řecka roste. Zatím

07.07.2015 17:39

Exportérům se daří a to i na horkém řeckém trhu: za prvních pět měsíců letošního roku stoupl český export do Řecka o 31,9 %.

Asociace exportétů hlásí, že export do Řecka roste. Zatím
Foto: Asociace exportérů
Popisek: Asociace exportérů, logo

Podle zveřejněných čísel skončila v květnu bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách přebytkem 17,3 mld. Kč, který byl meziročně o 4,7 mld. Kč vyšší. Vývoz se meziročně zvýšil o 3,3 % (na 266,4 mld. Kč) a dovoz o 1,5 % (na 249,1 mld. Kč).

I v květnu platilo, že export výrazně táhly dopravní prostředky, kde došlo ke zvýšení přebytku o 3,9 mld. Kč. Na dobrých květnových číslech se podepsalo i snížení deficitu bilance minerálních paliv o 45 mld. Kč dané především snížením ceny ropy na světových trzích.

S aktuální situací v Řecku je dobré se podívat, jak jsou čeští exportéři na tomto trhu úspěšní. Řecká krize se zatím na vývoz nepodepsala, naopak české firmy vyvezly na Peloponéský poloostrov v prvních pěti měsících letošního roku zboží v hodnotě o 31,9 % větší než za stejné období vloni. Na druhou stranu export do Řecka se na celkovém exportu v daném období podílel jen 0,21 %. Hlavním vývozním artiklem do této země jsou nepřekvapivě motorová vozidla, která tvoří přes 21 % veškerých vývozů do jihoevropské země.  Do Řecka Česko dále vyváží kancelářské stroje, zařízení pro telekomunikace, ale i např. stolní deskové hry. Česko naopak z Řecka dováží především zeleninu, ovoce a léčiva. Celkem významnou položku v dovozu (kolem 20 %) zabírá hliník.

V následujících měsících očekáváme další růst exportu na klíčové trhy, na druhé straně sílí domácí poptávka a lze tak očekávat rychlejší růst importu v následujícím období. I přesto očekáváme, že první polovina roku bude z pohledu přebytku zahraničního obchodu rekordní a s velkou pravděpodobností budeme přepisovat tabulky rekordů i na konci roku.

Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…