Asociace krajů ČR: Víc peněz na opravu silnic by bylo kompromisem v souvislosti se zvýšením mezd řidičů autobusů

27.02.2017 10:52

Vláda má dnes - na základě podnětů krajů - projednat uvolnění 1,5 miliardy korun z vládní rozpočtové rezervy na opravu krajských komunikací.

Asociace krajů ČR: Víc peněz na opravu silnic by bylo kompromisem v souvislosti se zvýšením mezd řidičů autobusů
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

Celkem by tak na danou oblast šly čtyři miliardy korun. Jedná se o kompromis, který by krajům kompenzoval výdaje na zvýšení mezd řidičů. Materiál o posílení financí na krajské komunikace měla vláda na programu už minulý týden. Přesto, že se na tomto řešení všechny kraje shodly, kabinet jednání přerušil a situace se mzdami řidičů eskalovala. Kraje se dopravou intenzivně zabývají. O víkendu tak informovaly odbory o aktuální situaci se zvýšením mezd řidičů, zpravidla o něm už rozhodly nebo ho řeší.

„Předsedovi dopravních odborů Luboši Pomajbíkovi jsem dle dohody (více zde) poslala tabulku s přehledem aktuální situace, co se týče zvýšení mezd řidičů v jednotlivých krajích,“ říká předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová a dodává: „Z ní je patrné, že se zvýšení mezd řidičů autobusů týká více než 170 dopravců a všechny kraje danou věc řeší. Aby se situace stabilizovala, je třeba peníze na dopravu řešit komplexně s větší finanční spoluúčastí státu. Ten nám ale zatím spíš hází klacky pod nohy, než pomáhá. Vláda příliš nebere ohled na to, že pokud kraje poukážou další peníze dopravcům, finance budou chybět na jiné služby pro lidi. Například na velmi aktuální opravu silnic II. a III. tříd.“

V souvislosti s financováním dopravy kraje apelují na stát, aby se nastavil systém nezávislý na volebním období. Potřebují předem vědět, s jakými penězi na krajské komunikace mohou počítat tak, aby mohly výstavbu i rekonstrukce plánovat. Kraje rovněž potřebují dopředu vědět, co stát zamýšlí v oblasti mezd. Vykrývat z krajských rozpočtů neplánovaná rozhodnutí státu totiž nejde donekonečna, peníze pak chybí jinde. Třeba na už zmiňované opravy krajských silnic, které jsou teď po zimě ve velmi špatném stavu. Starostové z celé republiky se nyní obrací na kraje, aby komunikace, které vedou přes města a obce, co nejdřív a pečlivě opravily.  

Jak vyplývá z tabulky, kterou kraje poslaly dopravním odborům, dopravci z celé České republiky ročně najedou cca 288 milionů kilometrů, nejvíc - cca 46 milionů km - ve Středočeském kraji. Tam náklady související se zvýšením mezd řidičů autobusů vyčíslili na cca 123 milionů korun za rok, o zvýšení mezd rozhodli loni v prosinci a smluvně by měly situaci s 35 dopravci dořešit letos v březnu. Celkem si zvýšení mezd řidičů vyžádá cca 800 milionů korun. Na opravu silnic II. a III. tříd mají zatím jít 2,5 miliardy korun z rozpočtu Ministerstva dopravy. O další 1,5 miliardě by vláda měla rozhodnout dnes.   

O Asociaci krajů

Asociace krajů České republiky je otevřenou zájmovou nestranickou a nevládní organizací, která byla založena na základě zákonů České republiky. Členy Asociace krajů jsou všechny regiony České republiky, včetně hlavního města Prahy, která je ze zákona současně obcí i regionem. Asociace je názorovou platformou, která si klade za prvořadý cíl hájit a prosazovat společné zájmy krajů. Základním a společným zájmem krajů je péče o všestranný rozvoj území a o potřeby občanů v něm žijících. Více na www.asociacekraju.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…