Asociace krajů ČR a Czech Architecture Week představily výstavu a knihu k 15. výročí krajů

11.09.2015 13:04

Ve čtvrtek v odpoledních hodinách byla představena ústřední výstava festivalu architektury a urbanismu Architecture Week Praha "Památky mého kraje" a publikace vydaná Asociací krajů ČR u příležitosti 15. výročí vzniku krajů. Výstava se koná v Jiřském klášteře na Pražském hradě, je otevřena každý den od pondělí do neděle od 10.00 do 18.00 hodin a potrvá až do 18. října.

Asociace krajů ČR a Czech Architecture Week představily výstavu a knihu k 15. výročí krajů
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR a Czech Architecture Week představily výstavu a knihu k 15. výročí krajů

Knihu, vydanou u příležitosti 15. výročí vzniku krajů, představil ředitel Asociace krajů ČR pan Radek Polma: "Kraje v České republice slaví v letošním roce 15. výročí své existence. Tato kniha si klade za cíl připomenout nejdůležitější události v jednotlivých regionech, které ovlivnily život jejich obyvatel, a současně na 130 stranách rekapitulovat a hodnotit úspěchy dosažené od jejich vzniku v roce 2000 do současnosti. V úvodní části publikace najdou čtenáři souhrnné informace o každém kraji jako je například rozloha, statutární města, počet obyvatel, poloha atd. a přehled všech hejtmanů za uplynulých 15 let. Dále zde každý z krajů prezentuje na 8 stranách nejvýznamnější události roku, stavby, počiny apod. doplněné o fotografie."

Další formou připomenutí významného výročí je současně ústřední výstava letošního ročníku Architecture Week Praha "Památky mého kraje", která si taktéž klade za cíl představit veřejnosti všechny regiony ČR. Nad festivalem převzali záštitu prezident ČR Miloš Zeman, předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek, WHC UNESCO, MMR ČR, MK ČR, MŠMT, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, NPÚ, NTM a Česká komise pro UNESCO. "Výstavu Památky mého kraje, která je vzhledem k množství zúčastněných subjektů naprosto unikátní, jsme připravili ve spolupráci s kraji, s jednotlivými pracovišti Národního památkového ústavu a řadou muzeí a galerií z  České republiky. Každému kraji je věnovaná samostatná expozice, která zahrnuje modely historických budov, zajímavé artefakty, jedno výtvarné dílo vztahující se ke konkrétnímu kraji, mozaiku dobových fotografií historických památek a mozaiku současných fotografií architektonických objektů, krajských kulturních akcí a zajímavých měst z pohledu cestovního ruchu," popisuje koncept výstavy Ing. Petr Ivanov, ředitel festivalu. "Celkem bylo jen pro tuto výstavu zapůjčeno přes 120 různých exponátů a zpracováno kolem 600 fotografií."

Dnešního odpoledního setkání s médii v příjemném prostředí Jiřského kláštera se zúčastnili Václav Šlajs, hejtman Plzeňského kraje a Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje - zástupci Rady Asociace krajů ČR, zástupci krajů, za spoluorganizátora festivalu Václav Beránek, vedoucí oddělení kultury, Správa Pražského hradu. Organizátoři připravili komentované prohlídky výstavy "Památky mého kraje" a výstavy Magistrátu hl. m. Prahy "Praha sakrální", kterých se ujal Akad. Ing. arch. Miroslav Řepa a dále pak prohlídku expozice věnované vile Tugendhat a dalším nově zpřístupněným brněnským vilám, kterou představila paní Ing. arch. Iveta Černá, ředitelka vily Tugendhat.

Asociace krajů ČR a Czech Architecture Week

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…