Asociace malých a středních podniků a živnostníků: Studuj gastro zná své vítěze

20.04.2021 15:13

Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) již několik let sdružuje desítky gastronomických provozů na dobrovolné platformě Moje restaurace.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků: Studuj gastro zná své vítěze
Foto: AMSP ČR
Popisek: logo AMSP ČR

V létě r. 2020 vyhlásila na zcela novou soutěž „Studuj gastro – buď gastronom“ pro střední gastronomické školy napříč Českou republikou.

Anketa

Pokud by se potvrdilo, že sklad ve Vrběticích vyhodili do vzduchu Rusové, byl by to pro vás akt státního terorismu?

9%
88%
hlasovalo: 19121 lidí

Soutěž probíhala od 1. prosince 2020 do 28. února 2021 a jejím hlavním krátkodobým záměrem bylo zejména pozvednout reputaci gastronomických oborů nejen v očích studentů, ale i široké veřejnosti. Dlouhodobým záměrem AMSP ČR pak je zejména podpora vzdělávání a profesionalizace v gastronomii a vytvoření platformy pro dialog o gastronomickém vzdělávání a současných potřebách gastronomického oboru.

Současná situace, v jaké se gastronomie nachází, není vůbec lehká. Byli jsme svědky mnoha podnikatelských bankrotů a odlivu pracovníků ze sektoru gastronomie. Napříč oborem panuje shoda mezi profesionály, že nebude vůbec jednoduché pracovníky do gastronomie po restartu získat. Zaměstnanci mají obavu o stabilitu své práce a nevidí v gastronomii dlouhodobou jistotu. Ano, krátkodobě image gastronomie utrpěla, ale vidíme v gastronomii naopak velký potenciál a to, že tato krize poskytne naopak prostor pro rychlejší rozvoj a profesionalizaci gastronomie. Studenti se tedy budou, po ukončení svého studia, uplatňovat v daleko profesionálněji řízených provozech, v daleko více kreativních týmech a v týmech, které nyní ovládají moderní technologie, jako jsou sociální média, či digitální aplikace spojené s provozem restaurací.

Navzdory covidové době se do programu zapojilo celkem 21 středních škol po celé ČR, které se výhradně pomocí sociálních médií snažily motivovat studenty posledních ročníků základních škol ke středoškolskému studiu gastronomie. Vznikla spousta zajímavých propagačních videí, jak s gastro influencery, tak s úspěšnými absolventy školy. Zejména pak nespočet videoreceptů a fotografií ukuchtěných dobrot.

KONEČNÉ UMÍSTĚNÍ:
1. místo: OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava – www.ozs-ji.cz
2. místo: Střední škola gastronomie a obchodu Zlín – www.gaozl.cz
3. místo: Hotelová škola, Plzeň, U Borského parku 3 – www.hsplzen.cz

„Kdybychom v létě 2020, při přípravě programu Studuj gastro, věděli, co nás v zimě bude čekat, pravděpodobně bychom s programem počkali až na rok 2021,“ uvádí garant projektu a člen představenstva AMSP ČR Luboš Kastner. „Ale i tak se povedl start něčeho, v čem vidíme velký smysl do budoucna. Smysl do budoucna vidíme i díky tomu, že jsme byli svědky velmi povedených, skvělých a poutavých postů jak škol, tak jednotlivých studentů,“ dodává.
Věříme tedy, že jsme započali tradici programu, který jen bude nabývat na důležitosti a bude dlouhodobě podporovat image gastronomie. Vezměme tedy úvodní ročník programu jako nultý ročník, ze kterého budeme čerpat pro ročníky další. I samotné vyhodnocení nám poskytlo velmi zajímavé poznatky a informace, jak s programem pracovat do budoucna.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…