Asociace nemocnic: Kšefty nemocnic budou přísně tajné? Redaktorka MF DNES hrubě zkresluje informace

07.05.2016 9:13

Asociace nemocnic ČR se důrazně ohrazuje proti článku redaktorky Ivy Bezděkové s titulkem: Kšefty nemocnic budou přísně tajné (5. 5. 2016). Redaktorka v něm obviňuje nemocnice a poslance Jana Chvojku z nekalostí a potlačování transparentnosti v nemocnicích při záchraně života a zdraví pacienta.

Asociace nemocnic: Kšefty nemocnic budou přísně tajné? Redaktorka MF DNES hrubě zkresluje informace
Foto: Nemocnice Prachatice
Popisek: Nemocnice Prachatice, JIP-ARO. Ilustrační foto.

Poslanec JUDr. Jan Chvojka připravil změnu zákona o registru smluv, který mázavést možnost, aby smlouvy na nákup léků a zdravotnického materiálu mohly nabýt účinnosti bezprostředně po jejich uzavření a nemuselo se čekat, až bude smlouva zveřejněna v registru smluv.

V praxi to znamená, že lékaři nebudou postaveni před rozhodnutí, zda porušit zákon nebo nechat pacienta zemřít, protože by nemohli používat léky a zdravotnický materiál v době, kdy jej potřebují na záchranu pacientova života ale až v době, kdy bude zveřejněna smlouva s tímto spojená.

Druhý bod návrhu poslance Chvojky odstraňuje nutnost uzavírat na uvedené nákupy vždy písemnou smlouvu, protože nákup probíhá velmi operativně - prostřednictvím nákupních portálů, v akutních situacích i telefonicky.

Opět se v praxi jedná o odstranění nesmyslu, kdy by měla mít administrativa přednost před záchranou života pacienta. Takovýto stav je z pohledu lékařské etiky naprosto nepřijatelný!

Přitom všem návrh zachovává povinnost všechny smlouvy zveřejnit v registru smluv. V případě smluv, které by nebyly uzavřeny písemně, by nemocnice musely zveřejnit v registru smluv všechny klíčové informace, tedy s kým smlouvu uzavřely, co je jejím předmětem, jaká je cena a kdy byla smlouva uzavřena.

Neexistuje tedy žádný prostor pro netransparentní prostředí nebo dokonce "mizení peněz z nemocnic" jak si myslí a prezentuje čtenářům redaktorka Iva Bezděková.

Princip zveřejňování nemocnicím nedělá žádné potíže, protože už teď většinu informací a smluvních vztahů zveřejňují. Je pouze nutné ošetřit případy, kdy z důvodu bezodkladné péče o pacienta musí podat lék či materiál, který nemá ošetřen smlouvou a není možné čekat, až se smlouva zveřejní v registru smluv.

Asociace nemocnic ČR - Jaroslava Kunová, výkonná předsedkyně 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…