Asociace poskytovatelů sociálních služeb: Benefice ve prospěch pracovníků v sociálních službách, kteří při výkonu svého povolání podlehli nemoci covid-19

03.05.2021 16:14

Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR podpořila benefiční koncert a veřejnou sbírku na podporu pracovníků v sociálních službách, kteří při výkonu svého povolání podlehli nemoci covid-19

Asociace poskytovatelů sociálních služeb: Benefice ve prospěch pracovníků v sociálních službách, kteří při výkonu svého povolání podlehli nemoci covid-19
Foto: apsscr.cz
Popisek: Asociace poskytovatelů sociálních služeb - logo

Česká filharmonie odehraje v pondělí 10. května první letošní koncert pro diváky v sále jako poděkování všem pracovníkům v sociálních službách, kteří v uplynulém roce podlehli nemoci covid-19 při výkonu svého povolání v „první linii“.

Anketa

Považujete činnost konspiratori.sk, nebo spolku NELEŽ za korektní?

2%
96%
2%
hlasovalo: 3422 lidí

Benefiční koncert bude věnován rodinám zesnulých pečovatelů, které právě teď prožívají velkou osobní tragédii. Při této příležitosti se v pondělí 3. května otevřela veřejná sbírka na pomoc rodinám, kterou administruje Nadace Via ve spolupráci s Českou filharmonií. Projekt se koná pod záštitou Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR.

Pracovníci v sociálních službách se stejně jako zdravotníci a další pracovníci v první linii již více než rok potýkají s pandemií covidu-19. Pečovatelé v domovech pro seniory a zařízeních pro osoby se zdravotním postižením, pracovníci pečovatelské služby, terénní pracovníci, ti všichni se během uplynulého roku denně starali o nejohroženější skupiny obyvatel. Zvlášť pro seniory se pečovatelé v mnoha případech stali druhou rodinou. Někteří se dokonce v začátcích epidemie uzavírali spolu se svými klienty v domovech pro seniory, aby snížili riziko nákazy. Terénní pracovníci se často museli do ochranných obleků převlékat na ulici, neboť v rámci svého povolání každý den navštěvovali jiného klienta v jiném domě či bytě.

I přes veškerá protiepidemická opatření 21 pracovníků sociálních služeb při výkonu svého povolání na nemoc covid-19 během uplynulého roku zemřelo. Zaměstnanci v sociálních službách navíc patří mezi výrazně nízkopříjmovou skupinu. Odškodnění, na které mají pozůstalí nárok a které se vypočítává násobkem platu, je tak o řád nižší než u jiných skupin. Podpořte spolu s námi rodiny obětavých zaměstnanců sociálních služeb, kteří neváhali riskovat vlastní zdraví starostí o ty nejzranitelnější z nás. Výtěžek sbírky bude rovným dílem rozdělen mezi přímé pozůstalé zesnulých pečovatelů, kteří právě teď prožívají osobní tragédii a zároveň se v důsledku ztráty příjmu v rodině ocitají ve finanční tísni.  

„V České republice působí přibližně 2 150 poskytovatelů sociálních služeb, kteří podporují, pomáhají a pečují o statisíce klientů. Jen v pobytových sociálních službách se zaměstnanci těchto služeb starají o téměř 70 tisíc seniorů nebo osob se zdravotním postižením. Kvůli koronavirové epidemii prošli poskytovatelé sociálních služeb velmi náročným obdobím, obzvláště pak podzimní vlna otestovala jejich odhodlání a obětavost. Navzdory kritické situaci se ale dokázali kvalitně postarat o prarodiče, rodiče a blízké těch, kteří to z mnoha důvodů sami nezvládli. Přesto sociální služby stále zůstávají spíše na okraji zájmu společnosti a být pracovníkem sociálních služeb je podhodnocenou a nedoceněnou profesí, jako ostatně i v mnohým dalších evropských zemích,“ uvedl Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR.

Benefiční koncert se uskuteční u příležitosti 125. výročí založení České filharmonie a oslav jubilejního 30. výročí vstupu společnosti ŠKODA AUTO do koncernu Volkswagen. Veřejnou sbírku na pomoc rodinám obětí pandemie z oblasti sociálních služeb administruje Nadace Via ve spolupráci s Českou filharmonií. Projekt je zaštítěn Asociací poskytovatelů sociálních služeb ČR, která zajistí rovnoměrné rozdělení pomoci všem pozůstalým rodinám. Podporu projektu vyjádřil Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR i Česká lékařská komora.

Sbírku můžete podpořit ZDE, program koncertu je dostupný ZDE. Přímý přenos odvysílá ČT Art a bude streamován i na oficiálním Facebooku České filharmonie a na globálním YouTube kanálu společnosti ŠKODA AUTO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne