Asociace soukromého zemědělství: Pomník obětem „Akce Kulak“ připomene temné období naší historie

02.09.2021 11:48 | Zprávy

Před sedmdesáti lety, na podzim roku 1951, začala největší vlna vystěhování selských rodin v Československu. Šlo o „Akci Kulak“, jež měla v rámci násilné kolektivizace venkova zlikvidovat soukromé zemědělství u nás.

Asociace soukromého zemědělství: Pomník obětem „Akce Kulak“ připomene temné období naší historie
Foto: ASZ ČR
Popisek: ASZ ČR

K připomenutí tohoto bezpráví naší nedávné minulosti se Asociace soukromého zemědělství ČR, jejímiž členy jsou většinou potomci perzekvovaných sedláků, rozhodla vybudovat pomník obětem této tragické doby.

Bude slavnostně odhalen v pátek 17. září 2021 v 10.30 hodin na úpatí hory Říp. Akce se zúčastní předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil a řada dalších představitelů společenského a politického života v naší zemi. 

Násilná kolektivizace venkova se nesla v atmosféře politického zastrašování, kdy byla sedlákům zabavována a vyvlastňována půda, zvířata, strojový park i nemovitý majetek. Dětem ze selských rodin bylo znemožňováno studium, jejich rodiče mnohdy přišli o všechno včetně svobody a občanských práv, otcové putovali do žalářů či uranových dolů, řadu z nich to stálo i život.  „Akce Kulak“ konkrétně znamenala, že tisíce příslušníků selských rodin musely ze dne na den opustit své statky. Jejich vystěhování probíhalo zejména do pohraničních oblastí, zároveň jim byl zakazován pobyt v místě bývalého bydliště.     

Tisíce zničených životů a lidských tragédií, rozvrácení venkova, rozsáhlé sociální a hospodářské dopady - to jsou důsledky tohoto temného období naší historie. Mnozí lidé zapomínají na dobu před rokem 1989. Snad tedy pomník přispěje v současné celospolečenské náladě a politické situaci k tomu, aby zločiny komunismu nebyly nejen zpochybňovány, ale zejména v jakékoli podobě opakovány.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ vyhodnotil nabídky na stavbu nového jaderného bloku a určil preferovaného uchazeče

16:46 ČEZ vyhodnotil nabídky na stavbu nového jaderného bloku a určil preferovaného uchazeče

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, dnes předala Minist…