Astronomové pokřtili výroční poštovní známku

10.11.2017 11:20

Možnost zakoupit nově vydanou známku ke 100. výročí založení České astronomické společnosti měli návštěvníci brněnské hvězdárny. Česká pošta zde otevřela příležitostnou přepážku s příležitostným razítkem.

Astronomové pokřtili výroční poštovní známku
Foto: cas.cz
Popisek: Česká astronomická společnost - logo

Autorem příležitostné známky s nominální hodnotou 16 Kč je výtvarník Vladimír Suchánek. Autorem rytiny na tzv. obálce prvního dne (FDC) je rytec Bohumil Šneider. Na známce autor znázornil noční oblohu s hvězdami, pod kterou je stylizovaná observatoř. Obálka prvního dne znázorňuje motivy Slunce a Měsíce. Na příležitostném razítku jsou fragmenty budovy Hvězdárny a planetária v Brně. Česká pošta vydala k této významné příležitosti také pamětní list.

„Ve 14 hodin 8. prosince v roce 1917 vznikla samotná Česká astronomická společnost. Za měsíc to tedy bude rovných sto let od jejího vzniku,“ vysvětlil výročí jeden z členů České astronomické společnosti Pavel Suchan.

Česká pošta vydala příležitostnou známku v počtu 750 tisíc kusů. Podle jejího zástupce pro jižní Moravu Tomáše Křepely není možné odhadnout, jak dlouho bude známka v prodeji. Obvykle jsou podobné známky vyprodané do roka.

„Známka bude k dostání i na přepážce filatelistické pošty Brno 1 i s příležitostným razítkem,“ dodal Křepela.

Česká astronomická společnost je dobrovolné sdružení odborných a vědeckých pracovníků v astronomii, amatérských astronomů a zájemců o astronomii z řad veřejnosti. Patří k nejstarším vědeckým společnostem u nás. Společnost dbá o rozvoj astronomie v Česku a vytváří významné pojítko mezi profesionálními a amatérskými astronomy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…