Austrálie spustila příbojovou elektrárnu. Vyrábí elektřinu i vodu. Konec fotovoltaiky?

17.03.2015 18:49

Austrálie zahájila provoz první síťové vlnové elektrárny na světě, která kromě elektřiny vyrábí v přidruženém odsolovacím zařízení také pitnou vodu. Pilotní projekt společnosti Carnegie Wave Energy Ltd. (CWE) se nachází u pobřeží spolkového státu Západní Austrálie v blízkosti Garden Island a slouží k prokázání životaschopnosti a dalšímu vývoji nové ekologicky příznivé technologie CETO (nazvané podle starořecké bohyně moře Kétó).

Austrálie spustila příbojovou elektrárnu. Vyrábí elektřinu i vodu. Konec fotovoltaiky?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přívodní vidlice od elektrospotřebiče

Hlavní předností této technologie ve srovnání s fotovoltaickými a větrnými elektrárnami je stabilita, protože nepodléhá povětrnostním vlivům a elektřinu vyrábí nepřetržitě.

CETO platforma je výsledkem víc jak desetiletého úsilí, ale první návrhy pocházejí už z roku 1999. Na rozdíl od jiných pionýrských zařízení na výrobu energie z vln se nachází pod vodou, kde není na dohled ze břehu, a kde podle výrobce lépe odolává bouřím a korozi. Ze tří bójí typu CETO 5 byly dvě zprovozněny v únoru a třetí 12. března. Každá má výkon  240 kW, což odpovídá odběru asi tří tisíc domácností. Bóje jsou v hloubce 25 až 50 m propojeny s čerpadly, ležícími na dně. Nárazy vln roztáčejí turbíny čerpadel a ty pohánějí vodu potrubím pod mořským dnem do pobřežní vodní elektrárny.

Přímým napojením odsolovacího zařízení je minimalizována spotřeba energie a snížena produkce skleníkových plynů. CETO tak konkuruje dosavadnímu zastaralému a energeticky náročnému procesu přeměny mořské vody na pitnou. Na australském východním pobřeží, kde jsou běžná odsolovací zařízení instalována, údajně projde odsolovacím procesem 500 kilolitrů denně, což odpovídá téměř 1.000.000 tunám CO2 za rok. Nová vlnová elektrárna by měla zásobovat elektřinou a pitnou vodou největší australskou námořní základnu HMAS Stirling na Garden Island, oficiálním odběratelem se stalo ministerstvo obrany.

V budoucnu by nová technologie mohla pomoci snížit poměr uhlí v australském energetickém mixu, které je v něm v současnosti zastoupeno víc jak z poloviny. Finanční podporu v celkové výši přes 31 milionů amerických dolarů získal projekt z programů federální i spolkové vlády na rozvoj obnovitelných zdrojů, snížení emisí v ovzduší a inovací odsolovacích technologií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…