Autoři se mohou hlásit do dalšího ročníku Prix Bohemia Radio. Vítěze ocení také Visegrádská čtyřka

06.12.2016 16:53

Autoři původní rozhlasové tvorby se mohou až do 16. ledna 2017 hlásit do 33. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio.

Autoři se mohou hlásit do dalšího ročníku Prix Bohemia Radio. Vítěze ocení také Visegrádská čtyřka
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Svá díla v kategorii Drama, Dokument a nově také v mezinárodní soutěžní kategorii Reportáž mohou tvůrci přihlásit prostřednictvím online formuláře na webové stránce prixbohemiaradio.cz. Nová soutěžní kategorie vznikla díky podpoře Mezinárodního visegrádského fondu, který pro aktuální ročník udělil Českému rozhlasu finanční grant 25.000 eur.

Nová mezinárodní soutěžní kategorie Reportáž je otevřená jak tvůrcům z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska, tak i ze zemí přizvaných vysílatelů. Český rozhlas se při organizaci letošního ročníku může navíc opřít o partnerství s veřejnoprávními vysílateli ze zemí V4 - jmenovitě Rozhlasem a Televizí Slovenska (RTVS), rozhlasem Polskie Radio a maďarským MTVA.

V každé soutěžní kategorii budou uděleny tři hlavní ceny Prix Bohemia Radio. Vítězové na prvních třech místech v kategorii Reportáž budou díky podpoře Mezinárodního visegrádského fondu oceněni finanční odměnou ve výši 1 500, 1 000 a 500 eur. 

„Minulý ročník festivalu nabídl kvalitní příspěvky v obou soutěžních kategoriích. Ukázal rozmanitost rozhlasové tvorby a přinesl bohatý doprovodný program. Věřím, že zajímavé soutěžní příspěvky přinese i další ročník, pro který jsme dokázali získat podporu Mezinárodního visegrádského fondu a který jsme rozšířili o třetí soutěžní mezinárodní kategorii Reportáž,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Generální ředitel Českého rozhlasu udělí zároveň Cenu Thálie za herecký výkon v rozhlasové hře, kterou Český rozhlas uděluje ve spolupráci s Hereckou asociací a uvede některou z rozhlasových legend do pomyslné Síně slávy.

V loňském ročníku festivalu Prix Bohemia Radio prvenství získali Zuza Ferencová za rozhlasové drama Problém (Vyskočit z kůže) a Jan Hanák za dokument Diptych, společně s nečekaně dalším prvním místem pro Dominika Načase s Dobyvatelem ztracené krásy z cyklu Dobrá vůle. Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral ocenil také tři významné osobnosti, které spojily svou profesní kariéru s rozhlasem. Do rozhlasové Síně slávy vstoupili rozhlasový autor a publicista Josef Veselý a skladatel a textař Jan Spálený. Cenu Thálie za herecký výkon v rozhlasové hře převzal herec Viktor Preiss za roli Václava Talicha ve hře "Má protentokrát obsazená vlast".

Festivalová přehlídka se uskuteční ve dnech 20. až 23. března 2017 v Olomouci.  Návštěvníci se mohou opět těšit na odborné konference, semináře, workshopy, koncerty i divadelní představení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…