Až 72 % Čechů nemá optimalizovaný mobilní tarif

17.12.2014 19:24

Přibližně 72 % českých zákazníků nemá optimálně nastavené služby mobilních operátorů. Vyplývá to ze zjištění nezávislého srovnávače Tarifomat. Zákazníci proto každoročně zbytečně utratí sumu, díky níž by si mohli místo staršího modelu pořídit smartphone nové řady.

Až 72 % Čechů nemá optimalizovaný mobilní tarif
Foto: Hans Štembera
Popisek: Telefony, ilustrační foto

Bezmála třem čtvrtinám českých zákazníků mobilních operátorů by se vyplatilo optimalizovat nastavení svých telefonických služeb. Každý měsíc přicházejí kvůli špatně nastavenému tarifu naprosto zbytečně o stovky korun. „Spotřebitelé se mnohdy zbytečně podřizují parametrům svého tarifu a nemají služby nastavené podle potřeby,“ vysvětluje Pavel Černoch ze společnosti Tarifomat, která srovnává nabídky mobilních operátorů fungujících na celém území ČR. „Z naší praxe vyplývá, že průměrná optimalizace tarifu přináší zákazníkovi hodnotu až 350 Kč měsíčně. Tuto sumu představuje buď finanční úspora, nebo objem služeb navíc,“ dodává Černoch.

Takové údaje jsou zajímavé především v souvislosti s nadcházejícími vánočními svátky. I letos budou bezesporu jedním z největších hitů Vánoc chytré telefony. Suma, kterou optimalizace tarifu může ušetřit během dvou let, přitom u mnohých smartphonů představuje rozdíl mezi novým top modelem a předchozí generací. Podle společnosti Karsa Technologies, která provedla hloubkovou analýzu předvánočních cen v českých e-shopech, se například cena aktuálního top modelu Nokia Lumia 930 liší od předchozí Lumie 925 o průměrně 5 339 Kč.

„Období posledního kvartálu je pro výrobce smartphonů tradičně ve znamení snahy uvést na trh novinky. Jejich ceny se v průběhu zmíněného čtvrtletí v českých e-shopech nijak zásadně nemění. Propady cen přicházejí až posléze,“ vysvětluje Michal Ježek ze společnosti Karsa Technologies, která nabízí provozovatelům českých e-shopů nástroj pro porovnání cen konkurence v reálném čase. „Například ceny nových modelů Nokia klesnou po 86 dnech, tedy necelém kvartálu, o 16 %. U iPhonů je pokles ještě výraznější, a to v průměru o 31 %. Nový smartphone se tak vyplatí koupit spíše po Vánocích,“ uzavírá Ježek. 

Ceny nových top modelů smartphonů v českých e-shopech před Vánocemi.

Samsung G900 Galaxy S5

15 255 Kč

Nokia Lumia 930

12 860 Kč

Sony Xperia Z3

17 840 Kč

Apple iPhone 6 16GB

19 233 Kč

Zdroj: Analýza společnosti Karsa Technologies

O Karsa Techonologies

Karsa Technologies nabízí nejmodernější cloudové řešení pro online analýzu cen internetových prodejců. Společnost monitoruje širokou škálu zboží ve stovkách obchodů v Evropské unii a v Rusku. V roce 2014 firma představila analytický nástroj Karsa Monitor, který umožňuje provozovatelům e-shopů a distributorům detailně sledovat a analyzovat cenovou politiku konkurence a reagovat tak na změny na trhu. Pomocí důkladné analýzy dat tak Karsa Technologies pomáhá svým zákazníkům se strategickým plánováním a přispívá ke zvýšení jejich zisku.

O společnosti Tarifomat

Společnost Tarifomat s.r.o. funguje na českém trhu od 1. února 2012. Zcela zdarma srovnává všechny dodavatele mobilních tarifů ve všech krajích v České republice a svým zákazníkům tak nabízí vždy nejvýhodnější nabídky na volání, SMS či třeba data. Díky svému významnému podílu na trhu disponuje speciálně vyjednanými nabídkami, které nemusí být dostupné v jiných distribučních kanálech dodavatelů telekomunikačních služeb. Za dobu svého fungování již pomohla více než 140 000 zákazníků. Český telekomunikační úřad garantuje její nezávislost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…