BESIP: Dopravní nehodovost a plnění cílů daných NSBSP v roce 2013

19.01.2014 20:40

Evropská unie v roce 2012 vykázala 55 usmrcených na jeden milion obyvatel; Česká republika však zaznamenala na stejný počet obyvatel 71 usmrcených (tedy výsledek o 29 % horší). V rámci EU se tak společně s Portugalskem umístila na 19. - 20. místě.

BESIP: Dopravní nehodovost a plnění cílů daných NSBSP v roce 2013
Foto: Archiv
Popisek: BESIP - nové logo

„Tento výsledek není příliš lichotivý a je jedním z důvodů, proč je nutné věnovat maximální pozornost plnění strategických cílů daných aktuální Národní strategií bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 (ve zkratce NSBSP), která především ukládá do roku 2020 snížit v ČR počet usmrcených v silničním provozu na úroveň průměru států EU (oproti roku 2009 o nemalých 60 %) a rovněž tak oproti stejnému roku snížit počet těžce zraněných o 40 procent,“ říká šéf oddělení BESIP Roman Budský.

Oba strategické cíle splněny

V roce 2012 zemřelo na českých silnicích do 24 hodin po nehodě 681 osob (o 33 více, než připouštěla NSBSP), těžce zraněno bylo 2 986 jedinců (o 90 méně oproti předpokladu NSBSP). Rok 2013 byl pro české motoristy méně tragický – do 24 hodin po nehodě zemřelo 583 osob (o 13 méně oproti předpokladu NSBSP), těžce zraněných bylo 2 782 jedinců (přičemž NSBSP připouštěla maximálně 2 937 případů). Usmrcených tak bylo oproti roku 2012 méně o 14,4 %, těžce zraněných o 6,8 %.

Méně usmrcených chodců a cyklistů, přesto uvedené dílčí cíle NSBSP nesplněny

NSBSP kromě výše uvedených strategických cílů definuje devět dílčích cílů – jedná se o nejproblémovější skupiny účastníků silničního provozu a nejnebezpečnější rizikové faktory chování v silničním provozu. Splnění úkolů daných dílčími cíli (tedy maximálně přípustného počtu usmrcených a těžce zraněných) je klíčovým faktorem pro splnění cílů strategických. Jaké výsledky byly zaznamenány v roce 2013? U motocyklistů, mladých řidičů, seniorů, alkoholu a drog, nepřiměřené rychlosti jízdy a agresivního způsobu jízdy nebyly u evidovaného počtu usmrcených a těžce zraněných překročeny předpoklady dané NSBSP, u dětí došlo u těžce zraněných o překročení max. přípustného počtu o jednoho jedince (i tak ovšem došlo ke snížení o 7 případů oproti roku 2012), u chodců nebyl splněn ani jeden z cílů (dokonce došlo ke zvýšení počtu usmrcených a těžce zraněných oproti roku 2012), u cyklistů byl dosažen stejný výsledek, ovšem oproti roku předchozímu je zaznamenán u usmrcených i těžce zraněných pokles.

Ne všechny kraje jsou úspěšné…

Mezi jednotlivými kraji panují v oblasti plnění strategických i dílčích cílů nemalé rozdíly. Zatímco šest z nich nepřekročilo maximální přípustné počty usmrcených ani těžce zraněných, osm zbývajících již tak úspěšných nebylo (údaje v tabulce uvádějí odchylku od max. přípustných počtů v procentech).

Strategické cíle pro letošní rok

Pro rok 2014 připouští aktuální Národní strategie bezpečnosti silničního provozu max. 549 usmrcených do 24 hodin po nehodě a maximálně 2 804 těžce zraněných.

Tyto uvedené strategické cíle jsou náročné a jejich splnění vyžaduje zainteresovanost každého z nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…