BIVŠ: Studium zdravotně postižených na VŠ potřebuje systémovou podporu

25.07.2014 8:40

V České republice neexistuje oficiální souhrnná statistika s počty handicapovaných studentů vysokých škol.

BIVŠ: Studium zdravotně postižených na VŠ potřebuje systémovou podporu
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Podle analýzy z roku 2010, kterou si nechalo zpracovat ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), by lidí se „specifickými vzdělávacími potřebami“, mezi které patří i zdravotně postižení či zdravotně znevýhodnění, na vysokých školách mohlo být 0,15 až 0,45 %. Méně zřejmě na soukromých vysokých školách, které jsou však zpravidla lépe bezbariérově vybaveny než státní univerzity. Situace se ale postupně zlepšuje a zapojení handicapovaných lidí do běžného života včetně studia se tak stává samozřejmou součástí každého dne.   

Z dokumentu MŠMT nazvaného „Analýza současné situace studentů se specifickými nároky na vysokých školách“ rovněž vyplývá, že podpora studia těchto lidí v České republice vykazuje známky nesystémovosti, živelnosti, funkční a finanční nestability a regionální nevyváženosti. MŠMT i proto ve spolupráci s Národním ústavem pro vzdělávání (NUV) připravuje koncepci speciálního vzdělávání. Podle „Zprávy o plnění opatření Národního plánu vytváření rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2010–2014“ by měla být hotová do konce letošního roku.

„Vysokoškolské vzdělání by i jako předpoklad lepšího uplatnění na trhu práce mělo být přístupné co největšímu počtu lidí se zdravotním postižením“, říká rektor Bankovního institutu vysoké školy Pavel Mertlík a dodává: „Je dobře, že si to MŠMT uvědomuje a peníze na podporu financování této oblasti meziročně navýšilo – ze zhruba 44,6 milionů korun určených v roce 2013 na 46,6 milionů pro rok letošní. V zahraničí sice bývá podpora vyšší, ale faktem je, že například ve Velké Británii je i výrazně víc vysokoškolských studentů s postižením – v akademickém roce 2008/2009 se jednalo o 7,2 % studentů z celkového počtu 939 035.“

Bankovní institut (BIVŠ) jako první soukromá vysoká škola v ČR samozřejmě myslí i na zdravotně postižené studenty. Potvrzuje to jeho absolventka, dnes předsedkyně PROSAZ, společnosti pro sociální rehabilitaci občanů se zdravotním postižením, Iveta Pešková. Říká: „Bankovní institut přistupuje ke zdravotně postiženým s maximální vstřícností, avšak úplně stejně jako ke zdravým studentům, což pro mne osobně bylo velmi důležité, protože jsem při studiu neočekávala úlevy. Velmi jsem přitom ocenila, že mi škola vytvořila podmínky pro studium - přestože je budova nová a bezbariérová, stejně jsem v určitých momentech potřebovala její pomoc.“ Podle Ivety Peškové tak BIVŠ pro ni například vybírala učebny, aby do nich mohla s vozíkem a pokud se jednalo o posluchárnu s pevnými lavicemi, vždy měla k dispozici pohyblivý stolek. 

Právě předsedkyně PROSAZ byla hostem včerejšího Dne otevřených dveří, který BIVŠ každý měsíc pořádá – více na http://www.bivs.cz/pro-zajemce/dny-otevrenych-dveri. Akce pro zájemce o studium zpravidla bývají tematicky zaměřené, tentokrát se jednalo o možnost vysokoškolského studia pro zdravotně postižené. Výkonná ředitelka Bankovního institutu vysoké školy Lucie Kuželová k tomu říká: „Nejen pro BIVŠ ale pro celou společnost by mělo být zásadní začlenit lidi se zdravotním postižením tak, aby se k nim

přistupovalo naprosto normálně a bez předsudků. Rovněž by se mělo optimalizovat financování daného systému tak, aby se zabránilo duplicitám, kvalitní nápady a služby sdílely a peníze šly skutečně tam, kde jsou potřeba.“ Výkonná ředitelka BIVŠ dodává, že by jistě všechny vysoké školy ocenily vznik portálu s ucelenými informacemi o vysokoškolském vzdělávání pro zdravotně postižené, který by sloužil studentům, školám i dalším poskytovatelům služeb. Významnou roli přitom podle Lucie Kuželové tak, jak se píše v doporučení dříve zmiňované analýzy, musí sehrát i komunitní spolupráce mezi vysokými školami a neziskovými organizacemi.

V České republice žije v současné době zhruba jeden milion lidí se zdravotním postižením (OZP). 60 849 z nich na konci letošního června nemělo práci a tvořilo tak 11,3 % z celkového počtu uchazečů o zaměstnání evidovaných na Úřadu práce ČR. Při hledání pracovního uplatnění přitom hraje významnou roli právě vzdělání.  A to celoživotně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…