BRS projednala mimo jiné aktuální bezpečnostní situaci a Zprávu o extremismu na území ČR v roce 2015

19.04.2016 8:37

Bezpečnostní rada státu se na jednání v pondělí 18. dubna 2016 zabývala aktuální bezpečnostní situací v České republice.

BRS projednala mimo jiné aktuální bezpečnostní situaci a Zprávu o extremismu na území ČR v roce 2015
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Ministr vnitra informoval členy Bezpečnostní rady státu o plnění úkolů v souvislosti se zvýšenými bezpečnostními opatřeními po vyhlášení prvního stupně ohrožení terorismem.

Bezpečnostní rada státu projednala Zprávu o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku na území České republiky v roce 2015 (ve srovnání s rokem 2014), která informuje o aktuálním vývoji jednotlivých druhů trestné činnosti, shrnuje hlavní priority v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku a sumarizuje aktivity jednotlivých resortů zainteresovaných na řešení této oblasti v roce 2015. Výrazným bezpečnostním tématem roku 2015 byla migrační vlna a teroristické útoky ve Francii v lednu a v listopadu 2015. V návaznosti na tyto události byla přijata příslušná opatření.

Rada se zabývala Zprávou o extremismu na území České republiky v roce 2015, která obsahuje stručnou charakteristiku extremistické scény v minulém roce – velmi podrobně se zabývá pravicovou i levicovou extremistickou scénou, podává přehled aktivit jednotlivých uskupení, občanských sdružení a politických stran, shrnuje tendence v této oblasti. Obsahuje statisticky zpracované údaje o trestné činnosti s extremistickým podtextem, mapuje hlavní zahraniční vlivy na českou extremistickou scénu a podává stručný přehled významných projevů extremismu v zahraničí. Zpráva mimo jiné upozorňuje na protiislámské a protimigrantské skupiny a na působení alternativních zpravodajských webů. Zpráva je doplněna Vyhodnocením plnění Koncepce boje proti extremismu v roce 2015, jež podává přehled o plnění konkrétních úkolů uložených jednotlivým resortům, a Koncepcí boje proti extremismu pro rok 2016.

V roce 2015 bylo na území České republiky spácháno celkově 247 628 trestných činů, z toho bylo 175 trestných činů s extremistickým podtextem (oproti roku 2014 došlo k poklesu o 26 činů). V souvislosti s migrační vlnou se v roce 2015 zaktivizovaly různé populistické skupiny, politická hnutí a iniciativy, jejichž hlavním tématem je vymezování se vůči muslimům a migraci.

Bezpečnostní rada státu se rovněž věnovala materiálu Legislativní návrhy v oblasti vnitřní bezpečnosti, který sumarizuje představy o potřebných legislativních úpravách ve vybraných tematických okruzích vnitřní bezpečnosti České republiky (např. trestněprávní postih zahraničních bojovníků, zpravodajské informace jako důkaz v trestním řízení, pravomoci Policie České republiky při hromadných akcích, ochrana utajovaných informací ve správním řízení, zvláštní zákon o Úřadu pro zahraniční styky a informace, úprava pobytových režimů cizinců). Důvodem pro zpracování materiálu je trvale nepříznivý vývojový trend bezpečnostního prostředí České republiky, umocněný nárůstem projevů terorismu v zahraničí. Dopracování potřebného právního prostředí pro předcházení projevům terorismu je nosným cílem přípravy navrhovaných legislativních záměrů.

V návaznosti na materiál Legislativní návrhy v oblasti vnitřní bezpečnosti projednala BRS Protiteroristický balíček, jenž obsahuje kromě vyhodnocení předchozích úkolů stanovených „Aktuálním seznamem priorit v boji proti terorismu pro léta 2013–2015“ také řadu nelegislativních podnětů, které mohou v potírání terorismu účinně pomoci.

Dále Bezpečnostní rada státu projednala Zprávu o zajištění obrany České republiky 2015, která poskytuje informaci o aktuálním stavu zajištění obrany státu. Zpráva posuzuje aktuální negativní vývoj bezpečnostního prostředí a vnějších podmínek a jejich vliv na zajišťování obrany České republiky. Na základě reálného stavu Zpráva hodnotí stav zajištění obrany České republiky z hlediska požadavků vyplývajících z příslušných zákonů, ze strategických dokumentů a ze spojeneckých závazků.

Bezpečnostní rada státu dále zahájila projednávání Modelu dodatečných bezpečnostních opatření pro případ zvýšené úrovně hrozeb v civilním letectví, který se na základě analýzy bezpečnostních hrozeb zaměřuje na možnost zefektivnění systému bezpečnosti na mezinárodních letištích v České republice. Navrhovaná dodatečná bezpečnostní opatření budou aplikována v reakci na změnu vyhlášeného (obecného, národního) stupně ohrožení terorismem, přičemž v kompetenci Úřadu pro civilní letectví bude vytvořen standardizovaný proces, který zajistí rychlé a efektivní posouzení nezbytnosti a následné případné zavedení zvýšených bezpečnostních opatření v civilním letectví v České republice.

Dále bylo zahájeno projednávání Informace o stavu letišť z hlediska potřeb Armády České republiky, která poukazuje na to, že problematika letištní infrastruktury, zejména jejího dalšího rozvoje není z pohledu zajištění obranyschopnosti České republiky adekvátně řešena, a předkládá návrh, jak tento problém řešit. Po provedení analýzy využití letišť z hlediska potřeb Armády České republiky bude zpracována Koncepce rozvoje letištní sítě České republiky. Bezpečnostní rada státu přerušila projednávání tohoto materiálu, k němuž bude přijato usnesení nejpozději na její další schůzi.

Dále BRS zahájila projednávání Zprávy o stavu kybernetické bezpečnosti za rok 2015, shrnující aktivity Národního bezpečnostního úřadu v oblasti budování kybernetické bezpečnosti České republiky za období roku 2015 v prioritních oblastech, kterými jsou rozvoj Národního centra kybernetické, kritická informační infrastruktura a významné informační systémy, vývoj legislativy a koncepčních dokumentů v oblasti kybernetické bezpečnosti, mezinárodní a národní spolupráce a zvyšování povědomí a osvěta v dané oblasti. Zpráva je doplněna přehledem nejvýznamnějších incidentů za rok 2015 a informací o stavu naplňování Akčního plánu k Národní strategii kybernetické bezpečnosti České republiky na období let 2015–2020. Tento materiál bude schválen nejpozději na další schůzi Bezpečnostní rady státu. Bezpečnostní rada státu přerušila projednávání tohoto materiálu, k němuž bude přijato usnesení nejpozději na její další schůzi.

Na schůzi Bezpečnostní rady státu byly dále předloženy pro informaci materiály Zpráva o činnosti Výboru pro vnitřní bezpečnost za rok 2015, Zpráva o činnosti Výboru pro civilní nouzové plánování za rok 2015, Informace o záměru výstavby Integrovaného výcvikového centra Vyškov a Informace o průběhu XV. ročníku mezinárodní konference „Ochrana obyvatelstva – Zdravotní záchranářství 2016“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…