Babí léto prohřálo festivalem roztančené a rozveselené Uherské Hradiště

13.09.2015 21:08

Největší uherskohradišťský kulturní svátek v roce – Slovácké slavnosti vína a otevřených památek, plné folkloru, lidových tradic a řemesel, ochutnávek vína, ale i otevřených historických památek, se konal v uplynulých dvou dnech (12. a 13. září) v Uherském Hradišti už potřinácté v řadě.

Babí léto prohřálo festivalem roztančené a rozveselené Uherské Hradiště
Foto: synot.cz
Popisek: Slavnosti vína.

Letošní, prosluněný ročník Slováckých slavností vína a otevřených památek přilákal do Uherského Hradiště opět desetitisíce návštěvníků. V honosném, zhruba dvě hodiny trvajícím průvodu s podtitulem „Za vínem do Hradišťa“, kterým slavnosti tradičně v sobotu začínají, prošlo letos na pět tisíc krojovaných účastníků. Do centra města, na Masarykovo náměstí, je přivedli vyvolávači na koních, členové Jízdy králů z Kunovic.  V průvodu se představilo takřka 90 měst a obcí ze Slovácka a dalších hostů. 

„Přístup jednotlivých účinkujících ze všech obcí a měst Slovácka, které se zúčastnily, je naprosto obdivuhodný. Jsou to oni, kdo k nám přináší srdečnou atmosféru a neuvěřitelnou dávku energie, za to jim patří velké díky. Tento ročník slavností si budu pamatovat jako mimořádně vydařený, byly to krásné dva dny,“ vyjádřil se Antonín Mach, ředitel Klubu kultury Uherské Hradiště, který je jedním z hlavních organizátorů akce.

Po oba víkendové dny diváci mohli vidět vystoupení folklorních souborů, cimbálových muzik i dechových hudeb, ale i hudbu jiných žánrů ve více než 100 připravených pořadech. Základní programová linie se v minulých ročnících osvědčila, a proto se její nosná struktura letos nezměnila. Byl posílen program na Mariánském náměstí, což se u diváků setkalo s příznivou odezvou. Velmi atraktivní bylo pro návštěvníky i zařazení nových pořadů - Židovská svatba, či moderovaná přehlídka vázání šátků a tanců vybraných lokalit s názvem „Uvážu si šátek, červený jak plameň“.

Během sobotního programu nechyběly tradiční prezentace jednotlivých mikroregionů, lidových řemesel nebo vinný stan na Masarykově náměstí. Po oba dny na Masarykově i na Mariánském náměstí probíhal Jarmark lidových uměleckých řemesel, na němž se tradičně představili, kromě jiných výrobců, také nositelé ceny ministra kultury Nositel tradice lidových řemesel a uherskohradišťské Ceny Vladimíra Boučka za zachování a rozvoj lidové umělecké výroby. Opomenout nemůžeme ani výrobce zboží, které nese označení Tradiční výrobek Slovácka. Jarmark doplňovala občerstvení s řadou krajových specialit.  

Také 13. ročník Slováckých slavností vína a otevřených památek proběhl stejně, jako všechny předešlé ročníky, za výrazné podpory Nadace SYNOT.

„Jsem opravdu rád, že se nám podařilo takto velkolepou akci vytvořit. Samozřejmě za ní stojí mnoho úsilí a především nadšení spousty lidí. To je také na slavnostech znát a já si toho velmi vážím. Za velmi důležitou považuji především nekomerčnost celého folklorního svátku, která umožňuje, aby si každý mohl z programu vybrat to nejlepší pro sebe a neohlížet se přitom na svou finanční situaci. To je také důvodem, proč je nadace SYNOT již od dob zrození akce jejím mecenášem a nikdy jsme nepřemýšleli nad tím, že by to mělo být jinak,“ uvedl zakladatel Nadace SYNOT a iniciátor vzniku slavností, podnikatel a senátor Ivo Valenta.

I letos bylo nedílnou součástí slavností již tradiční Putování Vinohradskou ulicí.

V rámci Putování Vinohradskou ulicí návštěvníky čekaly otevřené vinné sklepy, skvělé víno a burčák, cimbálové muziky a folklorní soubory. Bohatý doprovodný program myslel na celé rodiny, včetně dětí. Každý malý návštěvník si mohl na vlastní kůži vyzkoušet řemesla našich babiček a dědečků, jako například stloukání másla, pletení náramků nebo lisování hroznové šťávy.

Součástí letošních slavností bylo také otevření unikátního projektu Slovácké tržnice, která nabízí výhradně místní produkty. Cílem je podpořit drobné podnikatele a živnostníky a zákazníkům nabídnout pod jednou střechou kvalitní výrovky ze Slovácka. Aby se hosté slavností nemuseli obávat „koštovat“ víno a burčák, dopravu mezi jednotlivými stanovišti zajišťoval zdarma tzv. vinařský vláček.

Během letošních slavností návštěvníci na Slovácku vypili desetitisíce litrů burčáku a snědli stovky kil klobás.

„Slavnosti nechci hodnotit, jsem jednoduše šťastný, že existují.  Ty dny jsou pro lidi našeho města a regionu výjimečné. Lidé na Slovácku ctí své kořeny a velmi si váží tradic a na slavnosti se těší skutečně celý rok, protože na ně přivážejí také kus sebe.  Bez přičinění starostů a obyvatel okolních obcí a měst by taková lidová slavnost vůbec nebyla. Já jsem rád, že slavnosti navštěvuje čím dál více lidí ze vzdálenějších končin, mezi lidmi jsem kromě českých a moravských dialektů slyšel angličtinu, němčinu, jsou tady Poláci, Maďaři, a samozřejmě spousta Slováků,“  řekl o uplynulém víkendu starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha.

Nedělní den patřil jako obvykle zejména památkám, letos bylo v Uherském Hradišti pro návštěvníky bezplatně zpřístupněno 26 historických památek. Zpřístupněna byla také bývalá uherskohradišťská věznice, o jejíž návštěvu byl, obdobně jako vloni, vysoký zájem návštěvníků.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…