Babyboom v rezervaci pokračuje, dnešní hříbě je třetí během posledních deseti dní

22.03.2016 20:43

Příchod jara je v Přírodní rezervaci Milovice spojený s rozením hříbat divokých koní. Dnes na pastvině porodila potomka klisna Curlew, přezdívaná Curly. Její mládě je třetí, které se během posledních deseti dní narodilo na pastvině v bývalém vojenském prostoru. Spolu s přírůstkem z října loňského roku jsou tak v rezervaci již čtyři hříbata.

Babyboom v rezervaci pokračuje, dnešní hříbě je třetí během posledních deseti dní
Foto: Česká krajina
Popisek: Koně v milovické rezervaci

Klisny rodí sami, bez asistence člověka. Před porodem odejdou stranou os stáda, ke kterému se připojují až poté, co dojde k navázání potřebného pouta mezi matkou a mládětem.

Koně jsou na pastvině ve výborné kondici, přestože nebyli celou zimu přikrmováni. „Zvířata jsou skvěle adaptována na spásání hrubé trávy. Celou zimu je tak nebylo nutné přikrmovat. Naopak, nižší příjem potravy během zimy je součástí jejich přirozeného biorytmu,“ vysvětlil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Zimní pastva prospívá nejenom koním, ale také milovické stepi. „Právě během zimy spasou zvířata nejvíce staré trávy, takzvané stařiny, a otevřou tak prostor pro ohrožené druhy rostlin a na ně vázané chráněné živočichy,“ doplnil Dalibor Dostál. Vědci tak po loňské sezóně napočítali na pastvině více než sto nových trsů hořce křížatého. Na mnoha z nich nakladl vajíčka kriticky ohrožený motýl modrásek hořcový Rebelův, který je právě na tomto druhu hořců existenčně závislý. 

V bývalém vojenském prostoru Milovice jsou nyní dvě pastviny s divokými kopytníky na celkové rozloze zhruba sto šedesát hektarů. Na pastvině v sousedství města Milovice je k dnešnímu dni celkem devatenáct divokých koní, včetně čtyř mláďat, a šest zpětně šlechtěných praturů. Na pastvině Traviny u Benátek nad Jizerou je pak osm zubrů a patnáct divokých koní.

Na péči o divoké koně, zubry a pratury může přispět také veřejnost zasláním dárcovské zprávy ve tvaru DMS KRAJINA na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 korun, na péči o zvířata a rezervace jde 28,50 korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Mezi další možnosti podpory patří dárcovský portál Darujspravne.cz nebo nákup ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz. 

Ochranářská organizace na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporují společnosti Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Nadační fond rodiny Orlických, JK Jewels, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Středočeský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou.

O společnosti Česká krajina: Ochranářskou společnost Česká krajina (www.ceska-krajina.cz) založil v roce 2007 Dalibor Dostál, politolog, novinář a bývalý šéfredaktor celostátní redakce Deníku. Jako novinář se dlouhodobě věnoval právě tématům ochrany přírody, životního prostředí, ale i filantropie a neziskového sektoru. Za to obdržel v roce 2009 Poděkování Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a v roce 2011 cenu Mediální čin roku od Nadace OKD. Spolupracuje s Fórem dárců, je členem poroty Starosta roku, členem novinářské poroty ceny Via Bona a členem hodnotící komise občanského sektoru v ČR pro USAID.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…