Bazary a zastavárny – problémy s účtenkami a reklamacemi

31.12.2014 14:18

Cílem kontrolní akce České obchodní inspekce ve 162 bazarech a zastavárnách bylo ověřit, jakým způsobem jsou spotřebitelé informováni o nabízeném zboží a zda prodávající dodržují obecně závazné právní předpisy, stanovené pro tuto oblast podnikatelské činnosti.

Bazary a zastavárny – problémy s účtenkami a reklamacemi
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

„Inspektoři zjistili nedostatky ve více než polovině kontrolovaných provozoven. Jednalo se nejen o porušení informačních povinností vyplývajících ze zákona o ochraně spotřebitele, ale také o nedostatky v povinné identifikaci klientů a v uchovávání těchto údajů. Zákonem omezenou provozní dobu v nočních hodinách nedodržela jedna provozovna. Vzhledem k vysokému počtu závad jsme kontroly bazarů a zastaváren zařadili do plánu kontrol ČOI i v roce 2015,“ řekl Mojmír Bezecný, ústřední ředitel ČOI. 

Kontrolní akce České obchodní inspekce, zaměřená na dodržování povinností stanovených prodávajícím obecně závaznými právními předpisy při nabídce, prodeji a výkupu použitého zboží v bazarech, probíhala od 1. 8. do 30. 9. 2014. V tomto období provedli inspektoři ČOI celkem 162 kontrol, jejichž cílem bylo ověřit, zda jsou spotřebiteli při nabídce a prodeji použitých výrobků poskytovány pravdivé údaje a zda prodejce nezamlčuje některé důležité informace, týkající se nabízených předmětů. 

Výsledky kontrol bazarů a zastaváren – rok 2014

Inspektorát

počet kontrol

kontroly se zjištěním

zjištěná porušení v %

Středočeský a Hl. město Praha

23

12

52,2 %

Jihočeský a Vysočina

22

12

54,6 %

Plzeňský a Karlovarský

16

7

43,8 %

Ústecký a Liberecký

37

22

59,5 %

Královéhradecký a Pardubický

26

14

53,9 %

Jihomoravský a Zlínský

16

7

43,8 %

Moravskoslezský a Olomoucký

22

9

40,9 %

Celkem

162

83

51,2 %

Z tabulky kontrol vyplývá, že ve více než polovině kontrolovaných bazarů a zastaváren (51,2 %) porušili prodávající obecně závazné právní předpisy. Jednalo se o 83 provozovny z celkem 162 navštívených inspektory ČOI v průběhu akce.

Zjištěná porušení a uložené sankce

Porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele:

- nejčastěji porušili prodávající povinnost vyznačit v dokladu o zakoupení, že se jedná o výrobky použité nebo s vadou (§ 16 odst. 3), a to ve 49 případech

- spotřebitel nebyl prodávajícím řádně informován o svých právech při reklamaci a o tom, kde může tato práva uplatnit (§ 13) – 34 porušení

- s cenou nabízených výrobků (dle § 12) nebyl spotřebitel řádně seznámen ve 12 případech

- prodávající nevydal doklad o zakoupení s povinnými údaji o výrobku (§ 16 odst. 1) v 9 případech

- jiná ustanovení zákona o ochraně spotřebitele zjistili inspektoři v 16 provozovnách

Další porušení obecně závazných právních předpisů:

- povinnost identifikace a kontroly klienta nedodržel prodávající v 18 kontrolních případech (porušeno ustanovení §§ 7, 9 zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Dále povinná osoba neuchovávala kopie dokladů předložených k identifikaci (§ 16), a to ve 3 případech

- jeden prodávající porušil zákon o omezení provozu zastaváren a některých jiných provozoven v noční době (§ 1, zák. č. 247/2006 Sb.)

- porušení jiných zákonů zjistili inspektoři ve 2 případech.

Na základě zjištěných porušení obecně závazných právních předpisů v dozorové působnosti České obchodní inspekce bylo v období trvání akce pravomocně uloženo 51 pokut v celkové hodnotě 61 000 Kč, další cca tři desítky správních řízení nebyly dosud ukončeny.

Závěr

Výsledky kontrolní akce prokázaly nedostatky při plnění povinností vyplývajících prodávajícím z obecně závazných právních předpisů ve více než polovině kontrolovaných provozoven. Z těchto důvodů bude opět akce, zaměřená na kontrolu bazarů a zastaváren, zařazena do plánu kontrol ČOI i v roce 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …