Bělohlávek, Jackson i Beatles. ČT art nabídne unikátní hudební zážitky

26.09.2014 19:50

ČT art nabídne v následujících dnech v přímém přenosu dvě významné hudební události letošního roku. Již v neděli koncert ke dvaceti letům Pražské komorní filharmonie. Ve čtvrtek 2. října pak zahajovací koncert nadcházející sezony České filharmonie pod vedením šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka a s fenomenálním uzbeckým klavíristou Behzodem Abduraimovem. Kromě toho potěší ČT art i fanoušky mimo žánr klasické hudby, v premiéře uvede dokumenty o albech Bad Michaela Jacksona a Revolver skupiny Beatles.

Bělohlávek, Jackson i Beatles. ČT art nabídne unikátní hudební zážitky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

neděle 27. září, 20:20, ČT art

PKF – Prague Philharmonia: 20 let

Málokterý orchestr má tak unikátní příběh jako dnes již světově proslulá Pražská komorní filharmonie. Už její vznik v roce 1994 byl zvláštní, v podstatě vyvzdorován samotnými hudebníky, mladými nadšenci, kteří se rozhodli uskutečnit svůj umělecký sen. A bylo to opravdové zjevení na české profesionální hudební scéně. Vznikl generační orchestr, plný mladých nadšených hráčů, kteří nabídli dirigentovi Jiřímu Bělohlávkovi bezpodmínečnou pozornost, naprosté soustředění, kázeň, dokonalou přípravu a posléze i bezkonkurenční špičkové výkony. Nadšení a hlavně radost z práce. Tvůrčí atmosféra v dalších letech nepohasla, vydržela – jak potvrdí i dnešní výroční koncert - dodnes.

středa 1. října, 20:20, ČT art

Michael Jackson: Bad 25

Dokument mapuje vydání alba „Bad“ krále popu z roku 1987. Renomovaný americký filmový režisér Spike Lee svým dokumentem prozkoumal zákulisí hudebních klipů propojených s tímto albem. Připomene titulní píseň Bad, ale také skladby Liberian Girl, I Can’t Stop Loving You, Man in the Mirror, Smooth Criminal nebo Leave Me Alone. Spike Lee při natáčení vyzpovídal osobnosti, které spolupracovaly na albu, od Martina Scorseseho přes Quincyho Jonese až třeba po Sheryl Crow. Quincy Jones: „Ve vztahu mezi producentem a umělcem je nejdůležitější vzájemná důvěra. Trochu to připomíná milostný vztah, protože producent musí mít sólistu opravdu rád. Musí mu přát úspěchy a rozhodně by ho nechtěl vidět na kolenou. Obrazně by měl zpěvák producentovi věřit, že když skočí bez padáku a záchranné sítě ze třicátého čtvrtého patra, že se mu nic nestane.“.

čtvrtek 2. října, 20:20, ČT art

Česká filharmonie – zahajovací koncert 119. sezony

Zahajovací koncert České filharmonie je vždy velkou uměleckou a společenskou událostí celé koncertní sezony. V tom letošním, v Roce české hudby, nabídne skladby dvou vynikajících českých skladatelů 20. století Luboše Fišera a Josefa Suka a jednoho z největších ruských skladatelů Sergeje Prokofjeva. Vše pod vedením šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka a s uzbeckým fenomenálním klavíristou Behzodem Abduraimovem. Tomu bylo pouhých osmnáct let, když zvítězil v London International Piano Competition. Vítězství mu přinesla interpretace Prokofjevova Třetího klavírního koncertu, kterým zahájí i sezonu České filharmonie. Tomuto talentu z Uzbekistánu je nyní třiadvacet let a má za sebou vystoupení s Boston Symphony Orchestra, London Philharmonic nebo Accademia Nazionale di Santa Cecilia.

Úterý 7. října, 21:15, ČT art

Klaus Voormann

Autor obalu alba skupiny Beatles Revolver je rodákem z Berlína. Renomovaný reklamní grafik a baskytarista Klaus Voormann získal cenu Grammy za obal alba Beatles Revolver v roce 1965. Jako člen skupiny Manfred Mann band se pravidelně stýkal se členy Beatles, zejména s Georgem Harrisonem a Johnem Lennonem. Podílel se také na nahrávání několika Lennonových alb. Často nahrával v hudebním studiu s hudebníky jako B.B. King, Jerry Lee Lewis, Harry Nilsson a Carly Simon. Začátkem sedmdesátých let doprovázel George Harrisona na charitativním koncertu pro Bangladéš.  V roce 1973 se Klaus Voormann přestěhoval do Los Angeles, kde žil do roku 1979. Vystoupil i v pořadu ČT Na plovárně. Společně se svým synem namalovali zeď u Pražského Švandova divadla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…