Benefiční aukce panenek pro UNICEF vynesla přes dva miliony korun

19.11.2016 9:36

Jedna z nejvýznamnějších charitativních akcí českého UNICEF, benefiční aukce panenek předních umělců, návrhářů a známých osobností se konala v úterý 15. listopadu 2016 v prostorách Českého muzea hudby v Praze. Patronkou aukce se i letos stala oděvní návrhářka Liběna Rochová, v roli moderátora a licitátora aukcí provázel Karel Voříšek. Slavnostní večer zpříjemnila také vystoupení zpěvaček Marthy Elefteriadu a Věry Martinové, swingového zpěváka Jana Smigmátora a souboru Dětského baletu Praha.

Benefiční  aukce panenek pro UNICEF vynesla přes dva miliony korun
Foto: OSN
Popisek: OSN

„Jsem nesmírně ráda, že se opět po roce můžeme sejít při této úžasné akci, která pomůže těm nejohroženějším dětem. S každou panenkou, která se dnes vydraží, uděláte radost ne jednomu, ale desítkám, možná i stovkám dětí. A věřte mi, že je to pocit k nezaplacení, protože šťastný je ten, kdo učiní šťastnými druhé,“ uvedla na úvod patronka aukce, návrhářka Liběna Rochová.

I když aukční katalog letos čítal 23 jedinečných panenek, nakonec se dražilo ještě o jednu panenku více – jako závěrečné překvapení totiž partner UNICEF, společnost Zátiší Group, věnoval  do aukce dort ve tvaru panenky, který se zároveň stal nejdražší letošní panenkou, když jej majitel Zátiší Group, pan Sanjiv Suri vydražil za částku 200 000 Kč. Druhou nejdražší panenkou se s částkou 191 000 Kč stala Miss Generali – jedna z panenek vytvořených zaměstnanci skupiny Generali, která získala titul nejkrásnější panenka v internetovém hlasování projektu panenkypomahaji.cz.

Vyvolávací cena každé z panenek byla již tradičně stanovena na 3 000 Kč, což odpovídá částce za základní očkování proti šesti smrtelným nemocem pro 5 dětí.

Jak si letos vedly jednotlivé panenky (v pořadí, v němž byly draženy):

Levandulová múza & Arnoštek (Arnošt Goldflam) – 20 000 Kč
Rücklina (Rony Plesl) – 100 000 Kč
Děvčátko s kočkou (Tereza Pokorná & Jitka Pikalová) – 70 000 Kč
Matylda (Simona Stašová) – 35 000 Kč
Víla Vodněnka (Josef Dvořák) – 90 000 Kč
Hraběnka Žofie Chotková (Petr Kalouda) – 100 000 Kč
Lady in Black (Tatiana Kovaříková) – 90 000 Kč
Vendulka P. (Liběna Rochová) – 90 000 Kč
Červánková panenka (Karel Voříšek & Markéta Houštecká) – 70 000 Kč
Memory se šperkem (Marie Imbrová) – 60 000 Kč
Anděl Strážný (Burda Style – Ingrid Oriešková) – 77 000 Kč
Mořská panna Parthena (Martha Elefteriadu) – 55 000 Kč
Dobrodinka (Markéta Fialová) – 75 000 Kč
Houslista (Pavel Šporcl) – 80 000 Kč
Miss Generali (nadace Generali) – 191 000 Kč
Panenky v objetí (Jitka Čvančarová) – 100 000 Kč
The Pregnant Angel (Jan Saudek) – 100 000 Kč
Skleněnka a parta neposedných dětí (Kateřina Lubovská Smolíková) – 70 000 Kč
Odetta–Odilie (Vlastimil Harapes) – 80 000 Kč
Melouchářka (Michal Viewegh) – 30 000 Kč
Stříbřenka (Eva Jiřičná) – 70 000 Kč
Svědomí (Barbara Nesvadbová) – 90 000 Kč
Still Life (Robert Vano) – 60 000 Kč
Perníková panenka (Zátiší Group) – 200 000 Kč

Katalog letošních aukčních panenek si můžete prolistovat zde.

„Výtěžek letošní aukce je téměř třikrát vyšší než loni. To znamená třikrát více dětí, kterým budeme moci díky očkování proti smrtelným nemocem zachránit život a zajistit, že budou moci vyrůstat ve zdraví a v bezpečí. Srdečně děkuji všem partnerům, tvůrcům a především dražitelům, bez jejichž laskavé podpory bychom takto skvělého výsledku dosáhnout nemohli," říká ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba.

Benefiční aukce panenek již neodmyslitelně patří k projektu Adoptuj a panenku a zachráníš dítě, k němuž se český UNICEF připojil v roce 2002 – poprvé byl tento projekt představen už v roce 1988 italským UNICEF pod názvem Pigotta Project. Smyslem projektu je získat finanční prostředky pro celosvětové očkovací kampaně UNICEF, a to prostřednictvím panenky – symbolu, který znají všechny děti na světě.  Panenky, které vyrábějí dobrovolníci z celé ČR, UNICEF nabízí k prodeji – symbolické adopci – na e-shopu a při charitativních akcích. Lidé, kteří panenku „adoptují“, poté zašlou jejímu tvůrci pohlednici, dopis či e-mail se zprávou, že panenka nalezla svůj domov a že společně zachránili prostřednictvím očkování jeden dětský život.

Během uplynulých 14 let trvání projektu v ČR se podařilo díky tomuto projektu získat na podporu očkovacích programů UNICEF celkem 27 191 150 Kč, díky nimž mohlo být v nejchudších zemích světa proočkováno 45 319 dětí (z toho benefiční aukce, které český UNICEF pořádá od roku 2003, zastupují – včetně aukce 2016 – částku 12 452 100 Kč, která zajistila proočkování 19 540 dětí).

Očkovací programy UNICEF
Od roku 1990 se především díky větší dostupnosti očkovacích programů podařilo snížit úmrtnost dětí mladších 5 let o 50 % (z 12,7 milionů v roce 1990 na 6,3 milionů v roce 2013). V průměru tak očkování denně zachrání 17 tisíc dětských životů. Na nemoci, proti nimž existuje očkování, stále ještě ve světě umírá téměř 1,5 milionu dětí ročně – téměř 4 100 každý den. UNICEF proto rozvíjí očkovací programy ve více než 150 zemích, kde trvale působí. Celosvětově UNICEF každý rok proočkuje 40 % všech dětí, k desítkám milionů dětí se očkování však stále ještě nedostává (z důvodu nedostatku očkovacích látek, vybavení zdravotních center nebo nedostatečné informovanosti rodičů).

UNICEF (Dětský fond OSN) pracuje ve více než 190 zemích světa, kde dětem pomáhá přežít a podporuje jejich rozvoj, od narození až do dospělosti. UNICEF dětem zajišťuje zdravotní péči, výživu, pitnou vodu a hygienu, základní vzdělání pro všechny chlapce i dívky a ochranu před násilím, zneužíváním a riziky nemoci AIDS. Největší část pomoci směřuje do těch částí světa, kde je situace dětí nejtíživější – do rozvojových zemí a do oblastí zasažených přírodní nebo válečnou katastrofou. Práce UNICEF je financována výhradně z dobrovolných příspěvků, přičemž na programy pomoci jde více než 90 procent ze získaných prostředků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…