Beskydské informační centrum: Víkend poodhalí tajemství frýdeckého hřbitova a nabídne příležitost zdokonalit fotouměmńí

13.10.2016 19:57

Po úspěšné akci Po stopách textilek, která se konala o uplynulém víkendu, připravilo Beskydské informační centrum Frýdek-Místek další zajímavé akce.

Beskydské informační centrum: Víkend poodhalí tajemství frýdeckého hřbitova a nabídne příležitost zdokonalit fotouměmńí
Foto: wikipedia
Popisek: Beskydy.

V sobotu 15. října 2016 se s průvodcem vydáme odhalovat tajemství na městský hřbitov. Ve Frýdku a Místku bylo totiž v průběhu posledních staletí několik míst, které byly vyhrazeny k poslednímu odpočinku obyvatel obou měst. Frýdecký městský hřbitov u kostela sv. Jošta přestal v průběhu druhé poloviny 19. století svým umístěním i rozlohou vyhovovat rozrůstajícímu se městu. V roce 1892 proto bylo rozhodnuto o zřízení nového hřbitova, pro který byl vybrán pozemek v lokalitě na Kamenci v bezprostřední blízkosti katastru obce Dobrá. „Jeho výstavbu měl tenkrát na starosti stavitel Aulegk, hotový hřbitov měl předat městu k užívání 1. září 1893. Tento záměr ale vyvolal velkou nevoli mezi frýdeckými patrioty, kteří se rozhodli tento záměr zvrátit a zachovat pohřbívání u kostela sv. Jošta. Sepsali dokonce petici neboli Pamětní spis, který byl určen frýdecké městské radě, a podepsalo jej 158 osob mající volební právo ve Frýdku,“ přibližuje Petr Juřák, se kterým se sejdeme v sobotu v 16.00 hodin před hlavním vstupem na hřbitov. Akce se koná za každého počasí a vstup je zdarma.

O den později, v neděli 16. října, se mohou amatérští fotografové vydat na fototoulku po Frýdku-Místku. Minikurz fotografování s názvem Frýdek-Místek objektivem je totiž ideální příležitostí pro všechny, kteří touží svým fotoaparátem co nejlépe zachytit nádhernou přírodu a atmosféru Frýdku-Místku a ještě přitom dostat užitečné rady od zkušeného fotografa. „S účastníky se sejdeme v 9.00 hodin na Zámeckém náměstí ve Frýdku, kde je nejdříve čeká hodinové seznámení se základy fotografování a poté čtyřhodinové hledání těch nejkrásnějších záběrů a pořizování umělecky i technicky co nejkvalitnějších snímků. Pod dohledem fotografa tak budou zaznamenávat jak nejrůznější detaily města a okolní přírody a o svých nejlepších snímcích si mohou pak se zkušeným fotografem pohovořit a opět se ve svém koníčku posunout o kus dál,“ láká Dagmar Janovská z pořádajícího Beskydského informačního centra. Cena kurzu je 200,-Kč/osoba. Na kurz je nutné se přihlásit nejpozději do čtvrtku 13. října na pobočkách Beskydského informačního centra v Místku na náměstí Svobody nebo ve Frýdlantu nad Ostravicí na ulici Hlavní.

Následující neděli 23. října pak další zájemce čeká kurz fotografování, tentokrát v Malenovicích, kde budou prostřednictvím svých fotoaparátů zachycovat přírodu Beskyd. Cena i zde zůstává stejná, termín pro uzávěrku přihlášek je čtvrtek 20. října.

Bližší informace a další tipy na akce naleznete na webových stránkách Beskydského informačního centra Frýdek-Místek www.visitfm.cz.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…