Bezdomovci mají největší zájem o rukavice a čepice

27.02.2015 18:31

Zájem o noclehárny i přes vcelku přívětivé zimní počasí je stále velký. Informuje o tom Centrum sociálních služeb Praha. Kapacity těchto zařízení jsou proto každou noc téměř zaplněny.

Bezdomovci mají největší zájem o rukavice a čepice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec na zastávce MHD

V noclehárnách Michle, Vackov, Vysočany a Hostivař s kapacitou 405 míst přespává v průměru okolo 380 klientů. Jenom jednu třetinu však tvoří lidé bez přístřeší pocházející z hlavního města Prahy. „Je to problém větších a zejména ekonomicky silnějších měst. Kromě klientů z Prahy tak využívají ve většině případů noclehárny lidé z jiných krajů nebo zahraničí,“ popisuje ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján.

Nejvíce mimopražských klientů je ze severočeského a severomoravského kraje. Mezi cizinci převládají Slováci. „Oproti loňsku výrazně pokles počet klientů z Ukrajiny,“ upřesňuje zástupkyně ředitele Centra sociálních služeb Praha Ludmila Tomešová.

Mezi bezdomovci je také zájem o teplé oblečení. „Hlavně o rukavice, čepice a spodní prádlo,“ přibližuje Tomešová. Vzhledem k výskytu viróz a rýmy jsou bezdomovcům poskytovány i běžně dostupné léky jako například na snižování teploty nebo tlumení kašle. „Klienty s vážnějším onemocněním odesíláme do azylového domu s ošetřovatelskou službou, pouze však na dobu nezbytně nutnou k jejich zlepšení zdravotního stavu,“ dodala Tomešová.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…