Bezpečnostní opatření firmy ELTODO zachraňují životy na přechodech

01.09.2014 11:30

Problematika bezpečnosti chodců na přechodech je v posledních několika letech stále aktuálnější. Skupina ELTODO, která patří k nejvýznamnějším českým elektrotechnickým společnostem, poskytuje komplexní řešení pro zabezpečení přechodů již od roku 1991. Kvůli zvýšení bezpečnosti chodců ELTODO provádí stavební úpravy v místech přechodu, vybavuje přechody světelně signalizačními zařízeními, instaluje na nich přisvětlení či je doplňuje dalšími bezpečnostními prvky.

Bezpečnostní opatření firmy ELTODO zachraňují životy na přechodech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Křižovatka se semaforem

Nejdůležitější zásada bezpečného provozu na pozemních komunikacích zní „vidět a být viděn“. Ke zvýšení bezpečnosti chodců na přechodech ve večerních a nočních hodinách přispívá právě jejich správné přisvětlení, kterým se ELTODO dlouhodobě zabývá. Že se investice do kvalitního osvětlení dlouhodobě vyplácejí, dokládá i studie Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení (SRVO) a České společnosti pro osvětlování (ČSO), se kterými ELTODO úzce spolupracuje. Vyplývá z ní, že na komunikacích, kde se zvýšila kvalita osvětlení, klesla nehodovost až o 82 %. Přímo na přechodech pro chodce pak studie vykazuje až 100% snížení nehodovosti. V místech bezprostředního okolí přechodů se pak jedná o 53% snížení počtu nehod.

„ELTODO má v oblasti osvětlování přechodů pro chodce dlouholeté zkušenosti a disponuje odborníky, kteří jsou schopni po analýze konkrétního přechodu správci komunikací (většinou obci či městské části) doporučit bezpečnostní řešení, které je pro dané místo vhodné. Toto řešení vychází ze světelně technického výpočtu, který respektuje platné normy a další technické předpisy. Při návrhu řešení se zohledňují i další faktory, jako je geometrie přechodu, rozhledové poměry či dopravní zatížení komunikace v místě přecházení chodců,“ říká Stanislav Stejskal, generální ředitel společnosti ELTODO.

Kromě osvětlování přechodů skupina ELTODO nabízí také výstavbu světelných signalizačních zařízení či dodatečné stavební úpravy křižovatek, které vedou ke zvýšení bezpečnosti účastníků dopravního provozu. Mezi tato opatření patří např. bezbariérové úpravy pro občany se sníženou schopností pohybu nebo rodiče s kočárky, úpravy pro nevidomé či dělicí ostrůvky, které vytvářejí pro chodce chráněný prostor uprostřed vozovky. Dalšími prvky pro zvýšení bezpečnosti na přechodech jsou zpomalovací prahy, radarové značky, zvýraznění přechodů pomocí vodorovného a svislého značení či řešení formou stavebního vyvýšení přechodu na úroveň chodníku apod. Skupina ELTODO má bohaté zkušenosti jak s projekcí, tak s realizací těchto úprav.

„Často slýcháme výtky kvůli vyšším investičním nákladům na modernizaci osvětlení komunikací, přechodů pro chodce nebo křižovatek. Levnější řešení však v mnoha případech k dodržení základních bezpečnostních požadavků nestačí. Neodborně navržené a provedené bezpečnostní úpravy mohou riziko střetu vozidla s dalšími účastníky provozu dokonce zvýšit. Kvalitní bezpečnostní prvky v kombinaci s individuální analýzou dotčené komunikace naopak výrazně přispívají ke snížení počtu dopravních nehod s tragickými následky na zdraví a majetku. A záchrana byť jednoho jediného lidského života správným a včasným opatřením je bezpochyby to nejcennější,“ dodává Stejskal.

O skupině ELTODO

Skupina ELTODO byla založena v roce 1991 a je komplexním dodavatelem v oblasti silno a slaboproudé elektrotechniky. Zaměřuje se na tradiční odvětví, jakými jsou energetika, dopravní infrastruktura, veřejné osvětlení, a ve stále větší míře i na moderní obory, například na telekomunikace, developerské projekty nebo řízení inteligentních budov. Jejími hlavními trhy jsou Česká republika a Slovensko, skupina ale působí také v Rusku a na Ukrajině. Základ její struktury tvoří společnosti ELTODO, a.s., ELTODO-CITELUM, s.r.o., KH Servis, a.s. a Vegacom, a.s.
www.eltodo.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…