Bezpečnostní rada státu projednala opatření ke zvýšení bezpečnosti na mezinárodních letištích v České republice

17.02.2016 19:34

Bezpečnostní rada státu se na svém jednání ve středu 17. února 2016 zabývala návrhem opatření ke zvýšení bezpečnosti na mezinárodních letištích v České republice, zhodnocením možností trestního postihu činnosti zahraničních bojovníků a také analýzou hrozeb pro ČR.

Bezpečnostní rada státu projednala opatření ke zvýšení bezpečnosti na mezinárodních letištích v České republice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Členové BRS projednali Návrh opatření ke zvýšení bezpečnosti na mezinárodních letištích v České republice. Materiál je výsledkem analýzy, kterou provedly příslušné úřady s ohledem na vývoj bezpečnostních hrozeb v poslední době. Navrhovaná opatření jsou zaměřena zejména na možnosti zefektivnění systému bezpečnosti na mezinárodních letištích v České republice.

Bezpečnostní rada státu projednala materiál Zhodnocení možností trestního postihu činnosti zahraničních bojovníků, předložený ministrem spravedlnosti. Cílem projednání bylo posoudit možnosti trestního postihu občanů České republiky nebo cizích státních příslušníků pobývajících na jejím území, kteří se zapojí přímo nebo nepřímo do bojových akcí na cizím bojišti v nestátních bojových jednotkách a stanovit další postup, jak tuto problematiku řešit.

Dále měla Bezpečnostní rada státu na programu materiál Analýza hrozeb pro Českou republiku. Analýza vychází z úkolu z Koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2020 s výhledem do roku 2030 a identifikuje rozličné typy nebezpečí na celostátní úrovni, z nichž 22 bylo označeno jako nebezpečí s nepřijatelným rizikem, jimž je nutné věnovat na jednotlivých stupních veřejné správy prioritní pozornost. Jedná se jak o situace, s jejichž řešením má ČR reálné zkušenosti, tak o situace, které v našich podmínkách dosud nenastaly, ale je přesto nutné s ohledem na úroveň rizika přijímat opatření vedoucí k jejich eliminaci a zpracovat nové typové plány.

Ministr zdravotnictví seznámil členy Bezpečnostní rady státu s aktuální situací šíření nákazy virem Zika, jenž zasáhl Latinskou Ameriku a první dovezené případy jsou již i v Evropě. Ministr zdravotnictví konstatoval, že riziko přenosu tohoto viru v České republice v současné době nehrozí, a zároveň informoval o stavu připravenosti České republiky na tuto nákazu.

Bezpečnostní rada státu se také zabývala Návrhem řešení problematiky zkapacitnění dopravního úseku I/27 Most – Litvínov a uložila ministrovi dopravy upravit projekční návrh pro zkapacitnění I/27 ve formě čtyřpruhové komunikace tak, aby odpovídal dnes platným normám a požadavkům na bezpečnost silničního provozu.

Bezpečnostní rada státu projednala Návrh na udělení Ceny Jaroslava Jandy za významný přínos v oblasti bezpečnostní politiky České republiky pro rok 2016 a rozhodla udělit pro rok 2016 Cenu v hlavní kategorii Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze za aktivní činnost v oblasti bezpečnostní politiky v rámci České republiky i na mezinárodní úrovni, zejména v oblasti osvěty, vzdělávací a vědecké činnosti.

Bezpečnostní rada státu rovněž projednala Informace o závěrech výročních zasedání mezinárodních kontrolních režimů nešíření zbraní hromadného ničení, konvenčních zbraní a položek dvojího použití v roce 2015. Materiál je předkládán pravidelně každoročně a stručně a přehledně charakterizuje problematiku činnosti mezinárodních kontrolních režimů za rok 2015 a podíl české strany na těchto jednáních. Materiál svým obsahem potvrzuje zahraničněpolitický a bezpečnostní význam mezinárodních kontrolních režimů a jeho účelem je posílit stávající rámec vnitrostátní implementace mezinárodních závazků v této oblasti.

Bezpečnostní rada státu se zabývala také aktuální situací v záležitosti řešení smluvního vztahu Správy státních hmotných rezerv se společností VIKTORIA GRUPPE AG. Tomuto bodu jednání byl přítomen ministr spravedlnosti a vrchní státní zástupkyně v Praze.

Na schůzi Bezpečnostní rady státu byly dále předloženy pro informaci materiály Informace o konání mezinárodní konference „Mosty k požární ochraně kulturních památek“, Zpráva o činnosti Výboru pro obranné plánování za rok 2015, Zpráva o činnosti Výboru pro koordinaci zahraniční bezpečnostní politiky za rok 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…