Blatnička patří mezi nejstarší české vinárny. Stala se útočištěm umělců a inspirací pro Frýbortova Veksláka

20.05.2014 14:05

Téměř pětadvacet let již uplynulo od vzniku jedné z nejstarších českých vináren, známé dnes pod názvem Vinárna Blatnička. V 70. letech začala v centru Prahy fungovat vinárna, která se díky kvalitnímu vínu a přátelské atmosféře, stala oblíbeným útočištěm českých vysokoškoláků, umělců, novinářů a politiků. V současnosti existují v Michalské ulici celkem čtyři provozy a své jméno známá vinárna propůjčila dalším vinotékám v pražských Dejvicích a Nuslích.

Blatnička patří mezi nejstarší české vinárny. Stala se útočištěm umělců a inspirací pro Frýbortova Veksláka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lahve vína, ilustrační foto

Vinárna Blatnička byla založena v roce 1970 v ulici Michalská 6 přímo v centru města Prahy pod jménem Slovácká Vícha Blatnička. Vinárna se postupně stala centrem pražských vysokoškoláků, umělců, hudebníků a politiků. „Vinárnu tenkrát navštěvovala většina pražských vysokoškoláků. Velmi často do ní chodili i například Jiří Štaidl s krasobruslařkou Hanou Maškovou, režisér Oldřich Lipský či Petr Landovský,“ uvedla Monika Kořínková, marketingová ředitelka společnosti Víno Blatel, které provozuje vinárnu a restauraci nepřetržitě od svého vzniku. „Prostory vinárny se staly rovněž inspirací pro spisovatele a novináře Pavla Frýborta. Hlavní hrdina jeho románu Vekslák si sjednával schůzky právě v Blatničce,“ doplnila Kořínková.

V 80. letech k vinárně přibyly dva denní vinné bary a o několik let později dokonce restaurace Blatnice. V současnosti tak existují celkem čtyři provozy v Michalské ulici, ve kterých si lidé mohou vychutnat víno výhradně z moravských vinic, přímo z vinařství Víno Blatel, které má dlouholetou tradici. „Blatnická vína byla v Praze vždy oblíbená. Víno z Blatnice se vozilo do Prahy již ve 14. století,“ sdělila Monika Kořínková z Vína Blatel. Mezi hlavní odrůdy, které jsou ve vinárnách k dostání, patří Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Muškát Moravský, Rulandské šedé či Chardonnay. „Z modrých odrůd pak převažuje Merlot, Frankovka, Rulandské modré, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo André,“ dodala Kořínková.

O společnosti VÍNO BLATEL a.s.

Společnost VÍNO BLATEL, a.s. byla založena v roce 1990 a ve své činnosti se zaměřuje na zpracování hroznů a výrobu a prodej vína. Sídlo společnosti je v obci Blatnice pod Svatým Antonínkem, v kraji s mimořádně příznivými podmínkami pro pěstování vinné révy. Je jedním z nejseverněji položených vinařství v rámci České republiky i Evropy. Víno se v této obci pěstuje na rozloze 284 ha, z čehož společnost obhospodařuje 189 hektarů. Vinařské lokalitě vévodí proslulé místo poutí u Sv. Antonína. Mezi hlavní odrůdy, které ve vinicích převládají, patří Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Muškát Moravský, Rulandské bílé a Chardonnay. Společnost je největším tuzemským pěstitelem odrůdy Merlot. Víno této odrůdy bývá často oceňováno na prestižních výstavách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…