Bleskový průzkum ČNOPK ke kurzarbeitu: jasný souhlas, ale s výhradami

16.11.2014 8:09

70 procent dotázaných členských firem by využilo kurzarbeitu, který schválil 3. listopadu Sobotkův kabinet. To vyplývá z bleskového průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK). Průzkumu na téma kurzarbeit se zúčastnilo 50 členů ČNOPK. Polovina dotázaných si myslí, že vládní návrh kurzarbeitu „v podstatě“ odpovídá potřebám podniků, téměř 40 procent s ním souhlasí „se značnými výhradami“ a jedna desetina je toho názoru, že tento model „vůbec neodpovídá“ potřebám firem.

Bleskový průzkum ČNOPK ke kurzarbeitu: jasný souhlas, ale s výhradami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle schválených základních parametrů kurzarbeitu obdrží zaměstnanci po dobu šesti měsíců 70 procent své průměrné mzdy. 50 procent bude hradit zaměstnavatel a 20 procent stát. Vláda by rozhodovala formou nařízení o tom, kdy nastane situace pro zavedení kurzarbeitu a čerpání státní podpory. Žádosti budou shromažďovat úřady práce a vláda pak bude posuzovat každou žádost jednotlivě.

Tento model kurzarbeitu by využilo 70 procent členských firem ČNOPK, které se na průzkumu podílely. 51 procent je toho názoru, že vládní návrh „v podstatě“ odpovídá potřebám firem, 39 procent si to myslí pouze „se značnými výhradami“. Téměř tři čtvrtiny dotázaných spatřují problém v tom, že o době, kdy je možné zavést kurzarbeit a čerpat státní podporu, rozhoduje vláda. Pro každou druhou firmu je problematické i to, že stát hradí 20 procent a zaměstnavatel 50 procent mzdy a že stát chce rozhodovat o každé žádosti jednotlivě.

„Kurzarbeit je důležitým nástrojem pro zajištění pracovních míst a udržení kvalifikovaných pracovníků ve firmě v době krize. Základní parametry kurzarbeitu, jak je schválila vláda, jsou přijímány našimi členy, kteří se zúčastnili průzkumu, kladně. Nelze ale opomenout jejich výhrady týkající se především role státu. Mnoho z nich například požaduje zohlednění rozdílů mezi jednotlivými branžemi a regiony při rozhodování vlády o tom, kdy nastala doba pro kurzarbeit,“ dodává k výsledkům průzkumu Rudolf Fischer, prezident ČNOPK.

Kurzarbeit se státní podporou musí ještě v příštích měsících schválit obě komory parlamentu a prezident ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…