Blíží se Den matek, měsíc po nich slaví tátové! Ale i za Dnem otců stojí žena

08.05.2014 11:30

Druhá květnová neděle patří každý rok oslavám spojeným se Dnem matek. Vhodných darů pro ženy se najde spousta, těžší úkol čeká gratulanty o měsíc později, kdy oslaví svůj den otcové. Den matek má na rozdíl ode Dne otců pevnou tradici.

Blíží se Den matek, měsíc po nich slaví tátové! Ale i za Dnem otců stojí žena
Foto: red
Popisek: Plzeňský Prazdroj

Přesto podle loňského výzkumu* souhlasí více než dvě třetiny dotazovaných s tím, že ani na Den otců by se nemělo zapomínat. Pro všechny, kteří chtějí poděkovat i tatínkům, připravil Plzeňský Prazdroj speciální dárkovou litrovou lahev. Navíc mohou muži, ze kterých se stanou tátové právě 15. června 2014, získat padesátilitrový sud piva Pilsner Urquell!

Kavárny a restaurace se na Den matek plní oslavenkyněmi, květinářství mají napilno a prodej čokolády roste. Ruku na srdce; vymyslet vhodný dar pro ženu-matku není těžké. Hůře se řeší tato otázka v případě otců. Ti slaví svůj svátek v polovině června. V ČR není jejich svátek oficiálně uznáván státem, ale po celém světě se slaví již více než 100 let, ve velké většině zemí třetí neděli v červnu. Nezapomeňte si proto poznamenat do diářů kromě 11. května také datum 15. června.

Den matek se začal slavit v roce 1907 v USA na počest Anny Reeves Jarvisové. Prezident Woodrow Wilson ustanovil oficiálně tento svátek o pět let později a od té doby se svátek objevuje v kalendářích vždy druhou květnovou neděli. V Československu byla propagátorkou oslav všech matek Alice Masaryková a i u nás zůstal zachován termín druhé květnové neděle.

Také za Dnem otců stojí žena. Poprvé se zmínka o tomto svátku objevuje v USA v roce 1910, kdy Sonory Smart Doddová chtěla tímto gestem poděkovat svému ovdovělému otci, válečnému veteránovi, že se postaral o výchovu šesti dětí. Ze spontánní oslavy ve městě Spokane na západním pobřeží USA se stal fenomén. V roce 1966 byl v zámoří Den otců oficiálně uznán. Slaví se ale i v Evropě, mj. v Německu nebo v Polsku.

Podle loňského výzkumu* Plzeňského Prazdroje souhlasí s připomínáním Dne otců téměř 70 % dotázaných. „Třetí neděle v červnu patří otcům a Pilsner Urquell podporuje již několik let rozšíření této tradice i v České republice,“ sděluje Lukáš Novotný, brand manažer Pilsner Urquell. „Chceme ulehčit gratulantům jejich nelehký úkol, proto jsme připravili designové 1l lahve z limitované série určené pouze pro Den otců. Zároveň mužům, kteří se stanou otci právě 15. června, přispějeme k oslavě pivním dárkem,“ dodává. Plzeňský Prazdroj doručí zdarma těmto novopečeným otcům do vybrané restaurace, která má na čepu piva Plzeňského Prazdroje, padesátilitrový sud ležáku Pilsner Urquell na zaslouženou oslavu s přáteli.

Více informací na www.pilsner-urquell.cz

*Výzkum provedený výzkumnou agenturou IPSOS v květnu 2013 na reprezentativním vzorku populace 1018 respondentů, odpovědi „ano“ a „spíše ano“.

S celkovým prodejem téměř 9,7 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2013 (včetně licenčních výrob v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, a. s., předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.

Plzeňský Prazdroj, a. s., je členem společnosti SABMiller plc. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.

SABMiller plc je jednou z předních světových pivovarnických společností, se 70 tisíci zaměstnanci v 75 zemích celého světa. Nabízí více než 200 pivních značek včetně celosvětově známých, jako jsou Pilsner Urquell, Peroni Nastro Azzurro, Miller Genuine Draft a Grolsch, stejně jako přední lokální značky Aguila (Kolumbie), Castle (Jižní Afrika), Miller Lite (USA), Snow (Čína), Victoria Bitter (Austrálie) nebo Tyskie (Polsko).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…