Blíží se konec fixace? Nechte si hypotéku refinancovat!

24.03.2017 13:00

Konec fixace v oblasti hypoték obvykle nepatří k nejšťastnějším obdobím. Je s ním spojena hromada papírování a leckdy i nastavení vyššího úroku, který se splácejícím rozhodně nelíbí. Lze z nastávajícího problému nějak vybruslit, nebo je lepší se s praktikami bank zkrátka smířit?

Blíží se konec fixace? Nechte si hypotéku refinancovat!
Foto: ušetřeno.cz
Popisek: byt, ilustrační foto

Fixace je problém, který nemá nikdo rád

Dobu fixace si zájemce o hypotéku zpravidla volí ještě před finálním podpisem smlouvy. Délka může být různá, ale nejkratší trvá 1 rok a nejdelší třeba 30 let. Záleží ovšem na stanovených normách banky, kterou jste si pro hypotéku vybrali. Výše úvěru společně se zmíněnou fixací je pak základní faktor, který ovlivní jeho cenu a především také to, kolik budete splácet.

Logicky vzato by se tedy dalo říct, že čím déle se nám bude výhodná fixace trvat, tím déle budete splácet méně, než kolik by to bylo po skončení fixace. Většina bank má totiž po výročí fixace tendenci úrok navyšovat. Přesto lze na dlouhodobém fixování také prodělat, což je sice nespravedlivá podpásovka a ironické poděkování za uzavření smlouvy, ale naštěstí se dá obejít.

Kde zůstávají úroky stejné

Naštěstí existují i takové banky, kde se výše úroků bez ohledu na to, zda došlo k fixaci, nebo ne, nemění, a hodnota je pak stejná pro nové i stávající klienty. Na trhu je takových spasitelů sice málo, ale přesto mezi ně můžeme zařadit třeba Raiffeisenbank anebo GE Money Bank.

Jednotlivé podmínky bank si také můžete ještě před uzavřením smlouvy prohlédnout na hypoteční kalkulačce, která dokáže najít ty nejvýhodnější nabídky přesně na míru.

Jde jen o hru obchodníku

Televizní či internetové reklamy vás možná nepatrně popostrkují k tomu, abyste si mysleli, že jsou hypotéky a podobné bankovní služby nastaveny přesně tak, aby na nich vydělal především zájemce. Bohužel tomu ale tak vždy není, protože i banky potřebují generovat zisk. Pokud vám obchodní duch není cizí a máte trochu „prořízlou pusu“, není nic snazšího, než začít smlouvat. Možná se vám u finančních poradců podaří najít řešení, které by zhoršené podmínky po době fixace dokázalo změnit.

Nárazové doplacení, nebo refinancování?

Před ukončením fixace se nabízejí ještě dvě možnosti. V souladu s novelou zákona o spotřebitelském úvěru máte právo hypotéku předčasně splatit bez penalizace, na což bohužel nemá každý. Nabízí se tak druhé řešení, kterým je refinancování.

I když se jedná o dlouhé a nepříjemné slovo, nejde v podstatě o nic jiného než o převedení hypotéky do jiné banky, které lze provést v době ukončení fixace, a to navíc i bez sankcí. V případě refinancování hypotéky můžete získat podstatně lepší a výhodnější podmínky, které vám stávající banka rozhodně nenabídne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…