Blokovat neonacistický pochod budou zástupci města a stovky Brňanů

28.04.2015 9:52

Na pochod Dělnické mládeže 1. května v Brně se chystají stoupenci krajní pravice včetně Vlastimila Pechance, odsouzeného za rasově motivovanou vraždu. Iniciativa BRNO Blokuje ohlásila nenásilnou blokádu neonacistického pochodu na Malinovského náměstí. Na facebookové události se k účasti přihlásilo již 2 200 lidí. K symbolickému odsouzení pochodu se připojilo i Zastupitelstvo města Brna a vyzvalo občany města, aby přišli pokojně vyjádřit svůj názor.

Blokovat neonacistický pochod budou zástupci města a stovky Brňanů
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

 

Blokáda neonacistického pochodu začne ve 14:00 na Malinovského náměstí v Brně. Účast přislíbila například senátorka Ivana Cabrnochová a náměstci města Brna Martin Ander a Matěj Hollan. K občanům promluví starosta Brna-střed Martin Landa. Pro návštěvníky je připraven i kulturní program – zahrají umělci Tomáš Vtípil, Mucha, Voodooyoudu, Potmě, Acoustic Fields a další.

„Blokádu považujeme za legitimní. Cítíme morální povinnost pochodu zabránit, protože spojení s neonacistickou scénou je očividné,“ vysvětluje mluvčí inciativy Václav Pecl.

Dělnická mládež se v poslední době snaží působit jako organizace, která nemá s neonacismem nic společného. Jedná se však pouze o strategický tah s cílem nalákat nové stoupence. Analýza historie Dělnické mládeže a aktivit jejích členů dokládá přímé napojení na české a zahraniční skupiny propagující nacismus a fašismus.

Kromě českého neonacisty Vlastimila Pechance má na pochod dorazit i Matteo Caponetti z italské organizace Associazione Culturale Zenit. To, jak jí představil v jednom z rozhovorů, mluví za sebe: „Zenit je ztvárnění odkazu toho, čemu se v minulosti říkalo fašismus, v přítomnosti je to stále fašismus a do budoucna to bude samozřejmě také fašismus.“

Podporu blokádě vyjádřila většina brněnských a pražských divadel, a také umělci Jaroslav Rudiš, Marek Daniel, Simona Babčáková, Arnošt Goldflam, Břetislav Rychlík či Taťána Medvecká.

K odsouzení pochodu se vyjádřil i ministr pro lidská práva a rovné příležitosti, Jiří Dienstbier: „Podporuji iniciativu Brno Blokuje. Rasismus a neonacismus totiž nepatří nejen do Brna. Podobné projevy by v české společnosti neměly dostávat prostor. Jedná se o útok na fungování demokratického státu, kterému je třeba se postavit.“

K zapojení studentů vyzval Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity:
„Považuji za přirozené a správné, že se mnozí studenti Masarykovy univerzity aktivně zapojují do politického života na straně obhajoby hodnot, na kterých záleželo i prezidentovi, jehož jméno naše univerzita nese. Jsou to hodnoty svobody, tolerance a respektu k odlišným národnostním a společenským skupinám. A je zřejmé, že nestačí tyto hodnoty jen tiše uctívat v soukromí, ale je třeba dávat najevo občanské postoje ve veřejném prostoru. Společenské problémy nelze zakrývat či vytěsňovat a také nemívají jednoduchá řešení. Doufám, že aktivity našich studentů přispějí k povzbuzení jejich hlubší reflexe a nezůstane jen u deklarací. Jako občané či budoucí absolvent i oborů naší univerzity budou mít příležitost přispět i zcela konkrétně k řešení toho, co dnes vyvolává střety demonstrujících.”

Nenásilnou akci BRNO Blokuje organizují dobrovolníci a dobrovolnice různých názorů, věku i zaměření. Náklady na akci financují z vlastních zdrojů. Nenásilná blokáda neonacistického pochodu není organizována žádnou politickou stranou či hnutím a nemá za cíl jakoukoliv politickou stranu či hnutí propagovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec