Bohumín vyzývá veřejnost k boji za zachování finančních úřadů

26.08.2015 19:24

Bohumínští bijí na poplach! Pouští se do dalšího otevřeného boje s Ministerstvem financí. Tentokrát jsou proti rušení finančních úřadů. Svůj postoj už vedení Bohumína deklarovalo podpisem petice nazvané Máme toho dost (www.petice24.com/mametohodost). Tu dosud podepsalo 481 lidí napříč republikou. K jejímu podepsání teď starosta Bohumína Petr Vícha vyzývá nejen Bohumíňáky, ale všechny obyvatele Karvinska i jiných míst v ČR, kterých se rušení týká.

Bohumín vyzývá veřejnost k boji za zachování finančních úřadů
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

"Vyzýváme všechny, kterých se rušení finančních úřadů dotkne, aby svým podpisem pod petici vyjádřili nesouhlas s tímto záměrem. Čím více lidí petici podpoří, tím větší je naše šance tuto hloupost ještě zvrátit," uvedl bohumínský starosta Petr Vícha.

Finanční správa (FS) chce totiž od nového roku zrušit v rámci ČR hned 23 finančních úřadů, z toho hned čtyři v Moravskoslezském kraji. A na seznamu je nejen 23tisícový Bohumín, ale další velká města jako 31tisícová Orlová a 25tisícový Český Těšín. Od nového roku by tak lidé v karvinském okrese měli najít finanční úřad jen v Karviné a Havířově.

Bohumínská pobočka registruje přes pět tisíc fyzických a téměř 700 právnických osob. Daňová přiznání včetně daně z nemovitosti tady podává každoročně přibližně 19 tisíc lidí nejen z Bohumína, ale také Rychvaldu a Dolní Lutyně. Pokud v Bohumíně opravdu dojde ke zrušení pobočky, budou muset všichni tito poplatníci dojíždět téměř 20 kilometrů do Karviné. Lokalita, v níž se zdejší finanční úřad nachází, je velice špatně dostupná pro ty, kteří nevlastní auto.

"Napříč republikou chce ministerstvo zrušit malé pobočky s osmi, deseti a maximálně dvanácti zaměstnanci. V našem okrese chce najednou zrušit tři velké pobočky s více než dvaceti zaměstnanci. Jak je to možné? Hlavním důvodem bude zřejmě to, že v Karviné FS nákladně opravuje budovu bývalého okresního úřadu a ta bude pro karvinský finanční úřad velká. A tak hledali způsob, jak ji využít a přišli na to, že když zruší tři velké pobočky a zaměstnance z nich tam přesunou, problém se jim vyřeší," řekl Petr Vícha.

Finanční správa tvrdí, že menší pobočky jsou neefektivní a jejich provoz neekonomický. Přitom zaměstnance ze zrušených poboček propouštět nebude, jen se přesunou na jiná pracoviště. Zaměstnanců tedy neubude a například pro budovu bohumínského úřadu, který se v roce 1994 stavěl v centru Bohumína pouze pro potřeby finančního úřadu, zatím nemá žádné využití. Předpokládá, že jej prodá za 12,8 milionu korun. To ale rozhodně není reálné. Už několik let se totiž ve Starém Bohumíně marně snaží Ministerstvo vnitra zbavit bývalé radnice ve Starém Bohumíně za 6 milionů korun, teď už dokonce snížilo prodejní cenu na 2 miliony korun a stále dům nikdo nechce. Údajné úspory, které má proto přinést zrušení poboček finančních úřadů, jsou tedy diskutabilní.

"O rušení pracovišť a dopadu tohoto rozhodnutí na naše obyvatele a podnikatele s námi předem nikdo nejednal. Tento krok na ně bude mít jen a jen negativní dopady. Finanční správa argumentuje efektivitou a zjednodušením, ovšem pro lidi bude vše složitější a hůře dostupnější. Tento nesystémový a nepřipravený krok zcela popírá všechny principy reformy veřejné správy, která měla přiblížit služby občanům. Rušení poboček i chystané uzavření pokladen od letošního září lidem ztíží možnost jednoduché úhrady přímo na pokladně finančního úřadu bez nutnosti vypisovat složenku a stát dlouhou frontu na poště," doplnil Petr Vícha.

Předvojem rušení poboček má totiž být redukce pokladen, se kterou tentokrát přichází Finanční úřad pro Moravskoslezský kraj. Ten 31. srpna ukončí provoz pokladen pro výběr hotovostních plateb daní a poplatků na svých neokresních pracovištích. Opatření se dotkne deseti pracovišť, z toho čtyř na Karvinsku – Bohumína, Orlové, Havířova a Českého Těšína. Od září bude možné daně a poplatky zaplatit v hotovosti jen v Ostravě, Karviné a zbylých okresních městech. A to i přesto, že v například v Bohumíně chodí v hotovosti na pokladnu finančního úřadu platit asi dvacet procent lidí.

"Představa, že v období daňové kampaně (leden až březen) uspokojí obyvatele Bohumína, Dolní Lutyně a Rychvaldu pouze jeden nebo dva pracovníci finanční správy, je naprosto absurdní. V současné době jsou všichni pracovníci jak vyměřovacího oddělení, tak oddělení daně z nemovitostí k dispozici občanům a pomáhají jim s vyplňováním daňových přiznání. Jedná se ze z velké části o občany, kteří pouze podávají daňová přiznání v rámci provedení vyrovnávky daně. To se týká i formulářů pro daň z nemovitosti, jejíž vyplnění je z důvodu neznalosti, například koeficientů, pro běžného člověka bez pomoci úředníků zhola nemožné," dodal místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…