Bolavé kosti a klouby trápí každého čtvrtého pojištěnce, ČPZP na léčbu vynakládá přes dvě miliardy korun ročně

11.10.2022 10:55 | Komerční článek

Artritida, onemocnění páteře, úrazy kostí a kloubů či osteoporóza. To jsou nejčastější problémy, které trápí náš pohybový aparát. Jen u České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) se s nimi potýká 335 tisíc z celkového počtu 1,3 milionu pojištěnců.

Bolavé kosti a klouby trápí každého čtvrtého pojištěnce, ČPZP na léčbu vynakládá přes dvě miliardy korun ročně
Foto: ČPZP
Popisek: ČPZP

Bolavé kosti a klouby zároveň odčerpávají významné částky z prostředků na veřejné zdravotnictví. Například ČPZP na ně vynakládá ročně přes dvě miliardy korun.

„Na léčbu artritidy, osteoporózy, onemocnění páteře a úrazy kostí a kloubů jsme jen v uplynulém roce vynaložili celkem 2,115 miliardy korun. Z toho zhruba polovina, tedy 1,1 miliardy korun, směřovala na léčbu onemocnění páteře a 775 milionů korun na úrazy kostí a kloubů. Onemocnění páteře evidujeme u bezmála 202 tisíc našich klientů. Dalších 96 tisíc pojištěnců se léčí s diagnózou ze skupiny Úrazy kostí a kloubů,“ uvádí mluvčí zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová a dodává, že osteoporózu má téměř 22 tisíc klientů ČPZP a artritidu jen zhruba o sedm tisíc klientů méně.

Náklady ČPZP na skupinu diagnóz a počty klientů za roky 2020 a 2021:

tabulka

Artritida je zánětlivé onemocnění kloubů a příčinu onemocnění zjistí lékař. Nejčastěji se vyskytuje u lidí nad 65 let, může se však rozvinout i u mladších pacientů a dětí. Větší riziko onemocnění mají ženy a lidé, kteří jsou obézní.

Osteoporózu, což je chronické onemocnění, které se projevuje postupným řídnutím kostní tkáně a poruchami její struktury, pacienti zpozorují obvykle až v pokročilém stadiu. Kosti jsou křehčí a náchylné k zlomeninám, dostaví se silné bolesti zad, které mohou vést až k vytvoření hrbu.

Bolest kloubů je většinou způsobena infekcí nebo přetížením. V případě přetížení zmizí tyto bolesti po fyzickém odpočinku nebo za několik dní.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Na problémy pohybového aparátu se snaží upozornit Světová zdravotnická organizace v rámci Světového týdne kostí a kloubů, který začíná 12. října. Prevencí proti těmto problémům je zdravý životní styl, přiměřený pohyb a snížení hmotnosti. Při nadměrné zátěži, což se týká zejména sportovců, je vhodné užívat vitamín C a další vitamínové preparáty s kolagenem nebo kyselinou hyaluronovou. Pokud bolest, která nemá původ v nepřiměřené fyzické zátěži, přetrvává, je třeba vyhledat lékařskou pomoc. Jestliže se u pacienta potvrdí osteoporóza, je vždy nutné zaměřit se na úpravu jídelníčku a doplnit potřebné množství vápníku a vitamínu D a vitamínu K.

ČPZP má ve svém širokém portfoliu preventivních programů i takové, které vedou klienty ke zdravému pohybu. Například jde o program Pravidelný pohyb, kde lze získat příspěvek 700 korun i na plavání. Seniorům Česká průmyslová zdravotní pojišťovna přispívá na vitaminové doplňky.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje téměř 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má více než sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Studenti z Česka vytvořili v CERN systém, který pomáhá vědcům

9:15 Studenti z Česka vytvořili v CERN systém, který pomáhá vědcům

Studenti tuzemské soukromé vysoké školy Unicorn University se mohou pochlubit nebývalým úspěchem. Vy…