Brňané se mohou tento víkend připojit k pochodu pro Aleppo

27.01.2017 10:45

V sobotu 28. ledna vstoupí do města Brna účastníci a účastnice občanského mírového pochodu pro Aleppo. Obyvatelé města se k nim mohou připojit a projít s nimi třeba jen několik ulic nebo strávit s účastníky jeden den.

Brňané se mohou tento víkend připojit k pochodu pro Aleppo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Desítky aktivistů, kteří se účastní pěší pouti pro Aleppo (Halab), dorazily do Prahy. Pochod evropských občanů do Sýrie začal 26. prosince v Berlíně

Poté, co prošli cestu z Berlína přes Ústí nad Labem, Prahu a krajinu Posázaví a vysočiny, budou nyní pokračovat přes Brno do Rakouska a takzvanou „Balkánskou cestou“, kterou procházejí uprchlíci, dále do Řecka, Turecka a Sýrie.

Pochodu se dosud zúčastnilo přes tisíc lidí, několik set z toho na území České republiky. Lidé svou účastí symbolicky vyjadřují, že jim není lhostejný osud civilistů, kteří jsou v syrských městech masakrováni, aniž by k tomu západní státy zaujaly aktivní postoj.

K pochodu je možné se připojit v sobotu 28. ledna již v 9 hodin ráno v Tišnově na náměstí Míru. Pochod následně dorazí v 15:30 ke kostelu Svatého Vavřince na Kristenově ulici v Brně-Komínu. Odtud projde pochod Brnem a v sobotu skončí v 17:00 v centru na náměstí Svobody. Od 19:00 bude probíhat participativní diskuze na téma konfliktu v Sýrii, možností občanů se k němu vyjádřit a přispět k hledání řešení. Participativní diskuse se uskuteční v kavárně Bajkazyl na ulici Dornych 420.

Diskusní program bude navazovat během neděle v prostoru Kabinetu múz na adrese Sukova 49/4. Již od 15 hodin tam začne program „Příběhy Syřanů“, který poukáže na problémy lidí zůstávajících v Sýrii, i těch, kteří ji v obtížné životní situaci opustili. Na videolince Brno-Aleppo budou diskutovat s novinářem Salah Al-ashkar a záchranářem Hozalf Dhmaan, kteří přinesou zprávu o stávající situaci v Aleppu a o svém současném působení v této oblasti.

Večerní program bude tvořit debata o podobě současné české dobrovolné pomoci v srbských táborech prostřednictvím organizace Pomáháme lidem na útěku. Večer uzavře hudební vystoupení a diskusní večeře se členy iniciativy SYRECZECH, která vytváří prostor pro diskusi o česko-syrských vztazích.

V pondělí 30. ledna v 9 hodin ráno pochod vyrazí z náměstí Svobody směrem na Židlochovice. Přes Pohořelice následně dorazí 1. února do Mikulova a dále bude pokračovat do Rakouska. K občanskému mírovému pochodu je možné se připojit kdekoliv po trase, aktuální polohu vám sdělí na telefonním čísle 774 191 090.

Jedna z organizátorek, Marie Heřmanová, k pochodu uvádí: „Překvapila nás nebývalá podpora, které se pochodu po celé jeho dosavadní trase v České republice dostávalo. Lidé velmi ochotně nabízeli místa pro přespání, o poutníky se starali a hostili je, velmi vřelé přijetí také pochod získal od kněží a pana biskupa. Několikrát jsme na farách přenocovali. A stejně tak jsme přespávali i v muslimském centru. Jsme velmi rádi, že se nám daří vytvářet prostor pro dialog.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…