Brněnští vědci budou zkoumat tajemství Věstonické venuše

15.08.2016 7:35

Věstonickou venuši, nejznámější památku paleolitické kultury a patrně nejstarší sošku z pálené hlíny na světě, budou pro Moravské zemské muzeum zkoumat vědci v technologickém centru firmy FEI.

Brněnští vědci budou zkoumat tajemství Věstonické venuše
Foto: MK ČR
Popisek: Ministerstvo kultury ČR, logo.

Naposledy byla soška venuše odborně zkoumána pomocí tomografu ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně v roce 2004. Tentokráte bude paleolitická památka zkoumána mnohem podrobněji v technologickém centru firmy FEI. Speciální mikrotomograf, zajistí trojrozměrnou rekonstrukci s rozlišením v řádu mikrometrů. Odborníci očekávají, že se jim podaří identifikovat i vnitřní strukturu sošky a její materiálové složení. To by mohlo potvrdit poslední výsledky, podle kterých byla plastika vytvořena smícháním jemné hlíny s vodou a vápencem.

Věstonická venuše, národní kulturní památka, je jednou z nejvzácnějších plastik na světě. Pouze 11 centimetrů vysokou sošku nahé ženy nalezl tým známého archeologa Karla Absolona v roce 1925 mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem ve zbytcích pradávného ohniště. Je fascinujícím dokladem umění tehdejšího člověka. Podle odborníků je stará až 29 tisíc let a je vůbec nejstarší uměleckou ukázkou pravěké keramiky na světě. Uložena je v sejfu Ústavu Anthropos Moravského zemského muzea, kde je uložena i kolekce uměleckých předmětů z údobí lovců mamutů (kultura pavlovien – 25 tisíc let let) i lovců sobů (kultura magdalénien – 13 tisíc let).

Soška venuše byla v posledních letech poměrně často vystavována, vždy ovšem jako součást prestižních světových projektů, kde dělala čest české kultuře (2009/10 – Miláno, Palác Castello Sforzesco, 2013 – Velká Británie, Britské muzeum – součást výstavy Umění doby ledové, 2014 – Praha, Brno, Opava – výstava Unikáty zemských muzeí, 2015 – Bratislava pokračování projektu Unikáty českých a slovenských múzeí).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…