Brněnští vědci začnou s Japonci spolupracovat na výzkumu srdce a nádorů mozku

29.06.2017 17:03

Zástupci Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC) za přítomnosti předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky dnes v japonském Kjótu podepsali dohody o výzkumné spolupráci s dvěma japonskými partnery.

Brněnští vědci začnou s Japonci spolupracovat na výzkumu srdce a nádorů mozku
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA-ICRC

Zatímco s Tokyo Women´s Medical University bude FNUSA-ICRC spolupracovat na výzkumu v oblasti kardiologie, s firmou Shimadzu Corporation na výzkumu nádorových onemocnění plazmatických buněk a nádorů mozku.

Při příležitosti návštěvy předsedy vlády České republiky Bohuslava Sobotky v Japonsku podepsali šéfové FNUSA-ICRC, Tokyo Women´s Medical University a firmy Shimadzu Corporation dohody o výzkumné spolupráci.

„Těšíme se na spolupráci s japonskými kolegy, protože lékařský výzkum v Japonsku je v celosvětovém měřítku velmi dobrý. S Institutem pro pokročilé biomedicínské inženýrství, který je součástí Tokyo Women´s Medical University, budeme spolupracovat na výzkumu v oblasti kardiologie,“ uvedl šéf Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC) Gorazd B. Stokin. „Díky evropským dotacím máme k dispozici špičkový přístroj firmy Shimadzu pro hmotnostní spektrometrii. Plánujeme s ní spolupracovat na vývoji nových metod analýzy myelomů (tzn. nádorových onemocnění, které postihuje buňky kostní dřeně), mozkových nádorů nebo degenerativních změn v mozku při demenci nebo Alzheimerově chorobě,“ dodal Stokin.

Tokyo Women´s Medical University je japonskou neziskovou nadací, která v sobě kombinuje veřejnou univerzitu, univerzitní nemocnici a výzkumné centrum. Byla založena v roce 1900, aby umožnila japonským ženám studovat lékařství na veřejných univerzitách. V současné době má 950 výzkumných pracovníků. Ve výzkumu se zaměřuje především na biomedicínské inženýrství, genetiku a regenerativní medicínu. Institut pro pokročilé biomedicínské inženýrství byl založen v roce 1969 a nyní je součástí společné výzkumné infrastruktury TWMU a Waseda University, další významné tokijské univerzity. Spojuje lékařskou praxi s výzkumem a inženýrstvím aby přicházel s novými metodami diagnostiky a léčby.

Shimadzu Corporation je japonský výrobce medicínských a laboratorních přístrojů, laserů, přístrojů pro letectví, a průmyslového vybavení. V současné době má 11 000 zaměstnanců a pobočky ve většině zemí světa. V roce 2002 získal jeho zaměstnanec Koiči Tanaka společně s dvěma kolegy Nobelovu cenu za chemii za vývoj nových metod spektrometrické analýzy biomolekul.

Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC) je mladé výzkumné centrum, vybudované v letech 2010-2015 převážně z prostředků EU. Od roku 2016-2020 jsou hlavním zdrojem financování prostředky státního rozpočtu ČR. Centrum je zaměřené především na výzkum onemocnění srdce a mozku, jehož cílem je nalézat nové technologie, léčebné postupy, metody a léčiva pro prevenci, včasnou diagnostiku a individualizovanou léčbu v kardiovaskulární medicíně a neurologii. Na výzkumných aktivitách centra se v současnosti podílí více než 300 výzkumných pracovníků a lékařů z ČR, USA, Kanady, Argentiny a téměř 20 zemí Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…