Brno: Náměstí Svobody ožije v rytmu Vašeho srdce

30.04.2014 11:35

Brno, 29. dubna 2014 – V pondělí 5. května bude centrum jihomoravské metropole otevřeno všem zájemcům, kteří chtějí využít širokou nabídku bezplatného měření testujícího stav a kondici srdce. Akce, kterou připravuje občanské sdružení Rytmus srdce ve spolupráci s lékaři a zdravotními sestrami z Kliniky kardiologie a Pracoviště preventivní kardiologie IKEM, proběhne od 11.00 do 16.00 na náměstí Svobody v Brně.

Brno: Náměstí Svobody ožije v rytmu Vašeho srdce
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Nemoci srdce a cév jsou v České republice ročně příčinou úmrtí až 60 tisíc lidí. V posledních letech však počet úmrtí klesá a k tomu, aby tento trend nadále pokračoval, má přispět i akce občanského sdružení Rytmus srdce. Na náměstí Svobody vyroste pět improvizovaných testovacích ordinací, kde budou odborníci z institutu IKEM provádět měření cholesterolu, krevního tlaku, glykémie či EKG. Zároveň poradí, jak předcházet riziku kardiovaskulárních onemocnění nebo jak si jednoduše změřit puls. „Prevence srdečních a cévních nemocí je poměrně jednoduchá, k tomu je však dobré znát svůj zdravotní stav,“ připomíná prof. MUDr. Věra Adámková, CSc. z Pracoviště preventivní kardiologie Institutu klinické a experimentální medicíny: Každý příchozí si bude moci nechat změřit EKG, změřit si krevní cukr, tuky nebo tlak a odborníci mu podle výsledku dají doporučení, co by měl pro zlepšení svého zdraví dělat.“

Pro návštěvníky bude připravena i interaktivní část, kde si budou moci vyzkoušet laickou resuscitaci, měření tepu v závislosti na fyzické zátěži, a také se dozvědět více o konkrétním výdeji energie při běžných každodenních činnostech nebo při sportu. Občanské sdružení Rytmus srdce zároveň připravuje program i pro ty nejmenší, formou výtvarného workshopu se tak budou moci blíže seznámit se svým srdcem. „Celý den by měl být ideálním vodítkem k tomu, aby každý zájemce zjistil, zda svému srdci nevěnuje méně pozornosti, než by si zasloužilo,“ uzavírá prof. MUDr. Věra Adámková, CSc. z Pracoviště preventivní kardiologie IKEM.

Jedná se o každoroční událost organizovanou občanským sdružením Rytmus srdce. Občanské sdružení Rytmus srdce pomáhá pacientům s poruchami srdečního rytmu spojit se s organizacemi, nadacemi i profesními sdruženími, které se na prevenci srdečních arytmií zaměřují. Jeho cílem je zvyšování povědomí o srdečních arytmiích, jejich diagnostice, léčbě a zlepšení kvality života pacientů trpících tímto onemocněním.

Více informací o sdružení Rytmus srdce naleznete na: www.rytmus-srdce.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…