Být vynálezcem, to chce hlavně peníze

02.01.2017 9:50

Vynalézat bez silného finančního zázemí je téměř nemožné. Získat investora, nebo dotaci je složité a bez patentové ochrany vynálezu riskantní. Jenže taková ochrana je již sama o sobě nákladná.

Být vynálezcem, to chce hlavně peníze
Foto: faei.cz
Popisek: Finanční a ekonomický institut - logo

„Nejnižší náklady na vypracování a podání patentové přihlášky jsou 30 tisíc korun, ale mohou být i násobně vyšší,“ říká v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI.cz) Václav Husák, který již před lety vymyslel úspěšnou papírovou nábytkovou stavebnici Rollpa a v televizním pořadu Den D přesvědčil o své vizi investory během pěti minut.

Národních i evropských pobídek a grantů pro vynálezce a inovátory je zdánlivě dostatek. Pravidla pro jejich udělení jsou ovšem - pochopitelně - přísná. To sice omezuje nejrůznější „filuty“, ale zároveň komplikuje práci skutečným vynálezcům.

„Chcete-li na nějakou dotaci dosáhnout, musíte pro ni mít připravené organizační zázemí, například z pohledu státu vzorně fungující firmu. Navíc je nezbytné navrhované technické řešení v projektu velmi detailně popsat. Aby autor o svůj technický nápad hned nepřišel, bývají předmětem žádostí o udělení grantu či dotace technická řešení s patentem již uděleným, nebo je chrání alespoň přednostní právo patentové přihlášky zaevidované českým Úřadem průmyslového vlastnictví,“ popisuje v rozhovoru vynálezce Václav Husák. Sám momentálně hledá finančního partnera pro podání patentu na „Gravitační nanášení práškových plastů“.

Nejnižší náklady na patentovou přihlášku jsou podle Husáka 30 tisíc korun. K tomu vynálezce musí získat nejrůznější atesty, které stojí další nemalé peníze. Ještě před tím ovšem musí investovat do vlastního vývoje, či do provedení vědeckých důkazů. Minimální počáteční náklady se tak obvykle pohybují v řádu statisíců. Zřejmě i proto se o většině dobrých nápadů, inovací či přímo vynálezů veřejnost nikdy nedozví.

Celý rozhovor s Václavem Husákem si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…