Bytové indikátory tepla budou od 1. ledna 2015 povinné, v třetině bytových domů zatím chybějí

01.05.2014 19:05

Už jen osm měsíců do konce roku 2014 zbývá městům, obcím, SVJ, družstvům i dalším vlastníkům bytových domů čas na to, aby své bytové jednotky vybavili měřiči nebo indikátory tepla, jak jim předepisuje zákon 406/2000 Sb. v aktuálním znění.

Bytové indikátory tepla budou od 1. ledna 2015 povinné, v třetině bytových domů zatím chybějí
Foto: ista
Popisek: ista

Podle odhadů odborníků chybí měřiče nebo indikátory tepla až ve třetině obecních bytů. Čas na vypsání výběrového řízení na dodavatele měřicí techniky se tak vlastníkům domů rychle krátí, už proto, že samotné výběrové řízení běžně trvá několik měsíců. Nákup nové techniky navíc musí u některých domů schvalovat členská schůze nebo shromáždění SVJ.

„Důležité je vybrat takový systém, který umožní další rozšíření, protože evropská legislativa se bude dále zpřísňovat a od roku 2017 zřejmě přinese pro majitele bytových domů další povinnost, aby spotřebu tepla umožnili nájemníkům sledovat průběžně. Pokud teď někdo zakoupí zastaralé měřiče, může se mu stát, že je brzy bude muset vyměnit za modernější technologii. „Minimální životnost měřičů je 10 let, takže nevhodný výběr se může v konečném důsledku velmi prodražit,“ varuje Daniel Nový, obchodní ředitel společnosti ista, která se specializuje na měření a rozúčtování spotřeby tepla i vody.

Moderní měřící systém se vyplatí i z dalšího důvodu. Pokud totiž bude připravený i na možnost rozšíření o moderní vodoměry, budou majitelé domů dobře připraveni na chystané zavedení nové české legislativy ohledně měření spotřeby vody, po které zainteresované strany volají již několik let.

Toto průběžné sledování spotřeby tepla a vody nejlépe umožňují tzv. portálové technologie. Ty jsou stále běžnější v západní Evropě - a velcí výrobci je začínají zavádět i na náš trh. Každý nájemník s připojením k internetu si díky portálovým technologiím může kdykoli ohlídat vlastní spotřebu, což obvykle vede k šetření a tím i úsporám až 20 % tepla a vody pro celé domy.

S portálovými službami souvisí využití nejmodernějších přístrojů, které umožňují automatický dálkový odečet, což majitelům domů šetří další náklady. Někteří prodejci navíc nabízí tato řešení s nulovou vstupní investicí a až desetiletým splátkovým kalendářem. „Majitelé domů i jejich nájemníci tak mohou získat nejmodernější měřící techniku i nejpohodlnější návazné služby bez nutnosti jednorázové investice. A budou mít jistotu, že v předstihu splní chystanou evropskou i českou legislativu,“ doporučuje Daniel Nový.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…