ČAFF: O peníze pacientů nejde, ceny léků jsou návnadou na politické body

15.09.2014 15:56

Česká asociace farmaceutického průmyslu, reprezentující hlavní výrobce generických léčiv na českém trhu, reaguje na článek zveřejněný 10. 9. na Aktuálně.cz s titulkem „Babiš chce určovat ceny léků“.

ČAFF: O peníze pacientů nejde, ceny léků jsou návnadou na politické body
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Výrobci generických léčiv se shodují na tom, že záměr ministerstva financí získat zpět kontrolu nad určováním cen léků peněženkám pacientů s největší pravděpodobností neuleví. Reálným důsledkem naopak může být zhoršení dostupnosti kvalitních léků na českém trhu. Současnou diskuzi o ceně léků považuje ČAFF za ryze politickou, v níž nadále dochází k populistické manipulaci s fakty a argumenty o základních principech cenotvorby a fungování trhu.

„V České republice již dnes máme jedny z nejlevnějších léků v rámci Evropské unie a ministerstvem financí navrhované řešení je zbytečným krokem zpět. Zkušenost posledních 20 let jasně ukazuje, že Státní ústav pro kontrolu léčiv byl v cenové regulaci mnohem úspěšnější. Prioritou by - s přihlédnutím k aktuálnímu stavu na lékovém trhu - mělo být zajištění dostupnosti léčiv. Snižování cen již nyní způsobuje, že léky míří buď do zahraničí jako paralelní obchod, nebo je výrobci rovnou stahují z trhu. Takové výpadky pozorujeme stále častěji. Pokud se regulační systém nezjednoduší a nesníží se tlak na cenu, situace se bude nadále zhoršovat,“ upozorňuje Dr. Emil Zörner, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem.

Lékový trh v České republice je podle výrobců generických léčiv přeregulovaný. Ovlivňuje jej celkem 18 mechanismů, které mají dopad na cenu léků nebo na jeho výdej. Dle zkušeností ČAFF si některé z těchto mechanismů dokonce odporují. Jen pro srovnání - v sousedním Německu nebo Rakousku ovlivňuje cenu léků méně než pět opatření.

O České asociaci farmaceutických firem

Česká asociace farmaceutických firem (ČAFF) sdružuje všechny hlavní výrobce a dodavatele generických léků, což znamená 4 416 zaměstnanců, 15,24 miliard korun tržeb, 1 751 preparátů, kterých se prodá 145 milionů kusů ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…