ČD: Cestujícím v Turnově se slavnostně otevřela zrekonstruovaná hala výpravní budovy

20.02.2016 9:50

České dráhy dokončily opravu haly výpravní budovy v Turnově. Objektu se vrátilo původní členění a ve světlé výmalbě vynikly nástěnné malby s tematikou Českého ráje od místního malíře a grafika Karla Vika. Rekonstrukce se prováděla za plného provozu.

ČD: Cestujícím v Turnově se slavnostně otevřela zrekonstruovaná hala výpravní budovy
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„S péčí řádného hospodáře postupně zvelebujeme železniční budovy v našem majetku. Bohužel současná situace ve financování jejich provozu, kdy je mohou například využívat i cestující soukromých dopravců, aniž ti by se podíleli na úhradě nákladů, není optimální. Přesto se snažíme s omezenými finančními možnostmi zajistit kvalitní a plnohodnotnou údržbu našeho majetku. Mezi takové projekty patří i rekonstrukce výpravní budovy ve vyhledávané  turistické oblasti a bráně do Českého ráje, v Turnově. Cílem projektu bylo vytvořit nové a moderní prostory pro odbavení cestujících a navazující komerční prostory pro poskytování služeb cestujícím. Vynaložené finanční prostředky dosáhly 15 milionů korun,“ uvedl František Bureš, člen představenstva Českých drah odpovědný za techniku, servis a majetek.

Rekonstrukce části objektu se uskutečnila od června 2015 do února 2016. Zhotovitelem stavby byla firma Marhold Pardubice. Projekt rekonstrukce výpravní budovy vypracovala v roce 2011 firma Profes Projekt Turnov. Projekt navazuje na rekonstrukci přednádražního prostoru a výstavbu Integrovaného přestupního terminálu města Turnov.

Rekonstrukce zahrnovala částečnou opravu střechy a dílčí dispoziční úpravy. Vznikly nové, moderní prostory pro odbavení cestujících a navazující komerční prostory pro poskytování služeb. Součástí byla i výměna všech sítí a technického vybavení. Ve stávající hale bylo obnoveno původní členění stěn polosloupy a byl odstraněn veškerý obklad. V nové, světlé výmalbě vynikly očištěné nástěnné malby s tematikou Českého ráje od místního malíře a grafika Karla Vika. Prostor osobních pokladen byl revitalizován a vzniklo hygienické zázemí pro obsluhu. Úpravami rovněž prošla prodejna pekařství a tisku, která je přístupná přímo z haly.

V části budovy přiléhající k terminálu autobusové dopravy vzniklo  sociální zařízení pro cestující a prostor pro bankomat. Byla opravena část prostor ve 2. podlaží pro služební využití. V opravených částech budovy jsou  vyměněná okna a dveře, veškeré sítě a zřízeno nové vytápění. Součástí rekonstrukce byla tlaková gelová injektáž obvodových i vnitřních nosných zdí objektu.

Rovněž se obnovila původní pasáž, která umožní v budoucnu, po dokončení celé rekonstrukce, přístup ke komerčním prostorám. Projekt zde předpokládá vybudování rychlého občerstvení, lékárny a dalších nájemních prostor.

Železniční stanice v Turnově je významným přepravním bodem v Libereckém kraji, kde se protínají tři tratě:  Praha – Turnov, Jaroměř – Liberec a Hradec Králové – Turnov přes Jičín.  Denně ve stanici Turnov České dráhy odbaví 2800 cestujících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…