ČD: Cyklohráček dostal novou hernu, v sobotu poprvé vyrazí až do muzea ve Zlonicích

22.04.2016 7:33

Rodinný výletní vlak Cyklohráček, který jezdí už třetí sezonu z Prahy na Okoř a do Slaného, se od tohoto víkendu pro velký zájem dětí pořádně rozroste.

ČD: Cyklohráček dostal novou hernu, v sobotu poprvé vyrazí až do muzea ve Zlonicích
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Cyklohráček dostal zbrusu nový vůz, který je celý přestavěný na velkou pojízdnou hernu na kolejích s balónkovištěm, stavebnicemi i skluzavkou pro nejmenší. Na trať vyrazí Cyklohráček v novém prvně v sobotu 23. dubna, kdy pojede zároveň letos poprvé až do Železničního muzea Zlonice. I letos mohou děti hledat zlatý poklad ve Slaném.

Cyklohráček je speciální výletní vlak přestavěný na velké pojízdné hřiště pro děti doplněný vozem pro cyklisty. O hry na palubě se starají hrajvedoucí, kteří mají pro všechny děti připravené také malé dárky. Ke třem současným vozům (vůz plný hraček, vůz plný kol a vůz plný her) přibyl nově čtvrtý vůz plný balónků. Takto vybudovaný vlak pro děti, který jezdí v pravidelném železničním provozu, je podle všech dostupných informací celosvětově unikátní.

„Při společném vyhodnocení loňské sezony s ROPIDem jsme se domluvili, že musíme Cyklohráček rozšířit. Zájem dětí byl tak velký, že v některých dnech kapacitně jejich náporu už nestačil,“ říká Jiří Ješeta ředitel Odboru obchodu osobní dopravy ČD. „První sezonu se přišlo svézt Cyklohráčkem 10 809 cestujících, loni už to bylo 14 568 lidí. To byl na trati kolem Okoře rekord. Jen pro srovnání, původní turistické vlaky, které jezdily do Slaného, vozily maximálně kolem sedmi tisíc cestujících za sezonu.“

Bezkonkurenčně největší zájem měly děti o dosavadní dětský koutek se stavebnicemi a dřevěnými vláčky. Právě ten často praskal ve švech. „To je důvod, proč jsme postavili další velkou hernu. Děti potřebují ve vlaku prostě pořádný výběh,“ doplnil zástupce ředitele ROPID Martin Šubrt. „Dnes už nemluvíme o dětském koutku. Ten ve vlaku zůstal, ale k němu jsme přidali nový vůz, který je celý upravený jako hřiště s balónkovištěm, stavebnicemi nebo speciálními dřevěnými hračkami. U dveří je pak rozšířený prostor pro kočárky.“

V Cyklohráčku se neplatí žádné speciální jízdné. Cestující mohou použít běžné jízdenky Českých drah i Pražské integrované dopravy (jak předplatní kupony, tak jízdenky pro jednotlivou jízdu).

Cyklohráčkem do Zlonic už tuto sobotu

Cyklohráček jezdí z Prahy do Slaného o sobotách, nedělích a svátcích až do 30. října 2016. Z Prahy Masarykova nádraží vyráží vždy v 9:18 a v 13:18, v Praze je možné nastoupit také v Bubnech, Dejvicích, Veleslavíně a Ruzyni. Zpět ze Slaného jede do Prahy v 11:16 a 17:16. Odpoledne mají rodiče s dětmi ve Slaném mezi příjezdem a odjezdem vlaku skoro dvě a půl hodiny, aby stihli získat speciální turistickou vizitku Cyklohráčku, navštívit Aquapark nebo se zapojit do hledání zlatého pokladu ve městě.

Novinkou letošní sezony jsou prodloužené jízdy odpoledního Cyklohráčku až do Zlonic, kde je krásné železniční muzeum. Cyklohráček se tam podívá sedmkrát za sezonu, konkrétně o sobotách 23. 4., 28. 5., 25. 6., 30. 7., 27. 8., 24. 9. a 29. 10. 2016. Tuto sobotu se potká Cyklohráček na zlonickém nádraží i s parním vlakem.

„Na nádraží ve Zlonicích bude na příjezd Cyklohráčku čekat autobus, který doveze návštěvníky až před bránu muzea,“ říká Tomáš Čech, provozovatel Železničního muzea Zlonice. „Je to k nám od nádraží přeci jen kilometr, pro menší děti by to z Cyklohráčku mohlo být daleko. Navíc se tu tentokrát setká s parním vlakem Svatý Jiří, který jede na Ŕípskou pouť. Ve Zlonicích bude v sobotu opravdu hodně vláčkové odpoledne.“

Cestující z Cyklohráčku získají také mimořádnou slevu na vstup do muzea – za rodinnou vstupenku pro dva dospělé a tři děti zaplatí jen 100 Kč.

Hra pro děti ve Slaném

Rodiče s dětmi se mohou vydat po příjezdu do Slaného na dobrodružnou cestu městem. Ve vlaku dostanou od hrajvedoucích herní plán a jakmile vystoupí, vyrazí na cestu za pokladem. Pokud seberou všechny indicie správně, dovedou je ke zlatému pokladu ukrytému ve městě. Něco si z něj budou moci odnést a získají také turistickou vizitku Cyklohráčku.

„Turistickou vizitku získají skutečně jen cestující z Cyklohráčku,“ říká vedoucí infocentra ve Slaném Zoja Kučerová. „Buď dojdete úspěšně do cíle cesty za pokladem, nebo se zastavíte v infocentru u Velvarské brány s jízdenkou z Cyklohráčku, na které bude razítko od hrajvedoucích. Jinak vizitku není možné získat.“

Během loňské sezony se zapojilo do hledání zlatého pokladu s Cyklohráčkem přes tisíc lidí, kteří odevzdali ve slánském infocentru 425 vyplněných herních plánů.

Pro turistickou vizitku Cyklohráčku si ve Slaném přišlo 725 zájemců.

Slevy pro cestující a prohlídky pro dospělé

Město Slaný připravilo pro návštěvníky z Cyklohráčku slevy, které může využít celá rodina. Cestující získají například za 85 Kč celodenní vstup do místního aquaparku, slevu do místní cukrárny i minipivovaru, 50% slevu do vlastivědného muzea a další. Detaily jsou na www.cyklohracek.cz.

Děti dostanou na palubě vlaku volnou vstupenku do Království železnic a další dárky. O nedělích 5. června, 4. září a 9. října 2016 bude čekat na nádraží ve Slaném průvodkyně v historickém kostýmu a vezme zájemce na komentovanou procházku po slavné Wilsonově třídě.

21. května 2016 doveze Cyklohráček všechny na Městské slavnosti ve Slaném, které se letos ponesou v duchu doby Karla IV. Návštěvníci budou svědky rytířských klání, která doprovodí dobová hudba, program pro nejmenší, příjezd Karla IV. s družinou a večerní koncert Jaroslava Uhlíře s kapelou.

Jak to chodí v Cyklohráčku

Cyklohráček bude mít od 23. dubna 2016 nově 4 vozy – dva pro nejmladší cestující s dětskou hernou, jeden pro cyklisty a jeden pro větší děti s deskovými hrami, stavebnicemi nebo tabulí na kreslení.

Vůz plný hraček

Je určen spíš menším dětem, cestující tu najdou dětský koutek se stavebnicemi, vláčkovými skládačkami, leporely nebo vláčkodráhou. V tomto voze je také možné nejlépe pozorovat práci strojvedoucího a dívat se na trať. Vůz je nízkopodlažní, aby se do něj dobře dostaly i kočárky. Oddělená část vozu bez her je hlavně pro cestující, kteří preferují klidnější prostředí a potřebují pouze dojet vlakem do svého cíle.

Vůz plný balónků

Novinka letošní sezony. Vůz poznáte podle toho, že je na rozdíl od těch ostatních červený. Uvnitř je postavena velká herna s balónkovištěm, stavebnicemi a hračkami, které rozvíjí jemnou dětskou motoriku. U dveří je rozšířený prostor, kam se vejde několik dětských kočárků.

Vůz plný kol

Vůz pro cyklisty je uprostřed soupravy a vejde se do něj přes 20 kol. Cyklisté si v něm mohou dofouknout kola kompresorem, půjčit si nářadí na opravu kola nebo mazání. Pro cyklisty mají hrajvedoucí jako dárek reflexní bezpečnostní pásku, aby byli na silnici lépe vidět.

Vůz plný her

Vůz s upravenými stolky a připravenými herními plány na Člověče, nezlob se!, dámu, šachy a další hry. Děti si tu budou moci půjčit od hrajvedoucích karetní a jiné hry nebo třeba sadu malého výpravčího či malého průvodčího. Na tabuli budou kreslit křídami a za sklem se dívat na strojvedoucího, jak řídí vlak, i jak vypadá trať.

Výlety s Cyklohráčkem

Každý výletník dostane ve vlaku mapu okolí Okoře se zajímavými turistickými cíli a k dispozici jsou i cyklomapy okolí Prahy. Za návštěvu stojí kromě Okoře a Slaného určitě Zoopark Zájezd, romantické údolí mezi Okoří a Zákolany s vysokým železničním viaduktem, románská rotunda Budeč nebo nepříliš známá studánka sv. Václava pod Budčí. Bližší informace k výletům jsou také na webu www.cyklohracek.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…