ČD: Film To nedáš! chce zachraňovat lidské životy na železnici

23.03.2015 18:35

Správa železniční dopravní cesty ve spolupráci s Českými drahami uvedla ojedinělý bezpečnostně-preventivní studentský film s příznačným názvem To nedáš! Cílem tohoto projektu je zejména u mladých lidí podpořit prevenci a osvětu v oblasti bezpečnosti na železnici. Slavnostní premiéra filmu se uskutečnila dnes v pražském kinu MAT za přítomnosti nejvyšších představitelů SŽDC, ČD, partnerů projektu, autorů a dalších hostů.

ČD: Film To nedáš! chce zachraňovat lidské životy na železnici
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Přestože žijeme v informační době, na železnici stále zbytečně umírají lidé. Kladu to za vinu mimo jiné nedostatku kvalitních preventivních a osvětových materiálů, které by ukazovaly, co se stane, když nerespektujeme základní, takřka generacemi prověřená pravidla. Když tedy přišli kolegové s nápadem natočit film To nedáš!, plně jsem je podpořil. A pokud se nám pomocí něj podaří předejít alespoň jednomu neštěstí, bude to obrovský úspěch,“ prohlásil generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

Hraný dokument seznamuje veřejnost se základními pravidly bezpečnosti na železnici a v jejím okolí, informuje o rizikovém chování a upozorňuje na jeho možné fatální důsledky. Byť jde o fikci, snímek je velmi emotivní a působivý, protože jednotlivé příběhy vycházejí z reálných mimořádných událostí na železnici.

Motivací k vytvoření filmu To nedáš! byly především šokující statistiky železničních nehod. Za poslední tři roky zahynulo na železnici 673 lidí, z toho 91 byly osoby do 25 let. Situace se navíc nelepší, rok 2014 byl z uvedeného období nejtragičtější. „Tento vývoj mě mrzí, ale již od roku 2007 jezdí po kolejích Preventivní vlak, který seznamuje žáky a studenty s nebezpečným chováním v železniční dopravě. V roce 2013 se do projektu Preventivního vlaku zapojila Správa železniční dopravní cesty a společně s ní jsme se rozhodli natočit nový snímek, který bychom mohli v Preventivním vlaku promítat. Doufáme, že tento film ještě více osloví mládež a donutí je k zamyšlení nad svým chováním,“  uvedl Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah.

Z analýzy statistik vyplývá, že k většině tragédií dochází zcela zbytečně. Mezi nejčastější příčiny smrtelných nehod patří nekázeň řidičů či chodců na železničních přejezdech, nesmyslné přebíhání trati, naskakování do jedoucího vlaku nebo pohyb v místech, kde hrozí zásah elektrickým proudem. Film se proto zaměřuje právě na tyto klíčové oblasti. Dokument vznikl podle kréda „mladí pro mladé“, natočili jej studenti uměleckých škol. To by mělo ještě posílit jeho efekt u mladé generace.

Mladý studentský tým obstaral téměř všechny významné součásti natáčení – herecké obsazení, asistenci režie, produkci, a dokonce se podílel i na scénáři.

Film vznikl v rámci preventivní kampaně Bezpečnost na železnici a měl by interaktivně doplnit Dopravní výchovu ve školách. V jejím rámci byla až doposud zpracována pouze oblast silniční dopravy. V rámci společenské odpovědnosti se k projektu připojily společnosti podnikající v oblasti železnice: generální partner České dráhy, a.s., partneři: Výzkumný ústav železniční, a.s., AŽD Praha s.r.o. a Sudop Praha a.s.

České dráhy už od roku 2007 vypravují Preventivní vlak bezpečné železnice. Je to projekt zaměřený na nejrizikovější skupinu – mladé lidi od třinácti let a přímo ve vlaku žáky a studenty seznamuje netradiční formou se zásadami bezpečnosti na železnici. Od roku 2007 prošlo Preventivním vlakem přes 10 tisíc žáků a studentů ve 27 městech České republiky. Letos jízda Preventivního vlaku zamíří do Karlovarského kraje a film To nedáš! uvidí žáci a studenti v Karlových Varech a v Chebu v týdnu od 27. dubna.

Název projektu To nedáš!
Představení Hraný dokument, projekt v rámci preventivní kampaně Bezpečnost na železnici
Klíčové oblasti Železniční přejezdy, zásah elektrickým proudem, chůze po kolejích, správné chování na nástupišti, správné chování při jízdě vlakem
Statistika 2014 332 nehod s osobami, z toho 253 úmrtí, 80 zranění
Spolupracující subjekty České dráhy, a.s., Výzkumný ústav železniční, a.s., AŽD Praha s.r.o., Sudop Praha a.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…