ČD: Kvalitnější rychlíky odliší nová obchodní značka

23.08.2014 20:43

Zákazníci Českých drah poznají v novém jízdním řádu 2015 mnohem snáze lepší rychlíkové soupravy. Rychlíky provozované moderními, komfortními osobními vozy budou označeny novou kategorií „rychlík vyšší kvality“, v jízdním řádu zkráceně písmeny Rx (výslovnost Rex).

ČD: Kvalitnější rychlíky odliší nová obchodní značka
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Novou kategorií vlaků »rychlík vyšší kvality«, zkráceně jen Rx, chceme odlišit již modernizované spoje od původních rychlíků pověstných dříve tradičními východoněmeckými vozy s koženkovými lavicemi,“ řekl člen představenstva ČD odpovědný za osobní dopravu Michal Štěpán a doplnil: „Naše zákazníky tak chceme informovat o tom, na kterých spojích je už čeká vyšší kvalita vozů srovnatelná s vlaky EuroCity nebo InterCity. Cestující tak budou moci počítat i na běžných rychlíkových linkách s komfortem dosud oceňovaným obvykle na mezistátních dálkových linkách. Od prosince bychom chtěli zavést prvních téměř třicet takových spojů, v prvním kole to budou vlaky z Prahy přes Plzeň do Chebu a do Klatov.“

„Rychlík vyšší kvality“ (Rx) bude sestaven nejméně z 80 % z nových nebo modernizovaných vozů, které znají cestující především z vlaků EuroCity a InterCity. Díky tomu tyto spoje nabídnou cestujícím například el. zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky. Ve vlacích budou také poskytovány informace o jízdě, následných zastávkách a mimořádnostech prostřednictvím vlakového rozhlasu. Část vozů v „rychlících vyšší kvality“ (Rx) nabídne také klimatizovaný interiér nebo větší stolky. Původní vozy budou moci být využívány jen minimálně, a to jako posilové v době zvýšené přepravní poptávky např. v pátek nebo v neděli odpoledne.

V kategorii Rx budou v novém jízdním řádu 2015 vedeny například spoje Praha – Plzeň – Cheb nebo Praha – Plzeň – Klatovy a případně některé další podmínky splňující spoje na dalších tratích. V příštích letech, v návaznosti na dodávky dalších modernizovaných vozů, se počet vlaků kategorie „rychlík vyšší kvality“ (Rx) bude dále rozšiřovat.

České dráhy od prosince letošního roku zavedou také další novou obchodní kategorii railjet, která patří do skupiny vlaků vyšší kvality, jako jsou SuperCity Pendolino (SC Pendolino), EuroCity (EC) nebo InterCity (IC). Railjet je mezinárodní značka komfortních vysokorychlostních souprav provozovaných ČD a ÖBB na středoevropských tratích. V České republice budou jezdit v pravidelných dvouhodinových intervalech na lince Praha – Pardubice – Brno – Břeclav a dále do rakouské Vídně a Grazu. Na našem území budou dosahovat průměrnou rychlost (včetně zastávek) cca 100 km/h. 

Vybrané kategorie dálkových vlaků ČD v JŘ 2015:

railjet: komfortní dálkové spoje provozované jednotkami ČD railjet nebo ÖBB railjet nabízející nejvyšší kvalitu cestování, soupravy jsou klimatizované a tlakotěsné, spoj nabízí gastronomické služby (restaurant a  minibar), business class, dětské kino, el. zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky cestujících, místa pro jízdní kočárky, jízdní kola atp., maximální rychlost vlaků 160 km/h.

SC Pendolino: komfortní dálkové spoje provozované jednotkami pendolino nabízející nejvyšší kvalitu, soupravy jsou klimatizované a tlakotěsné, spoj nabízí gastronomické služby (bistro a minibar), el. zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky cestujících, Wi-Fi připojení k internetu a palubní portál, rodinná zóna (vyhrazená hrací místa pro cestující s dětmi), místa pro jízdní kola atp., maximální rychlost vlaků 160 km/h.

EuroCity (EC): komfortní mezistátní dálkové spoje z nových nebo modernizovaných vozů různých železnic, vozy jsou obvykle klimatizované, ve vlacích je zajištěna nabídka gastronomických služeb (restaurant nebo bistro a minibar), ve většině vozů (kromě maďarských železnic) jsou k dispozici el. zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky cestujících, maximální rychlost vlaků 160 km/h.

InterCity (IC): komfortní obvykle vnitrostátní dálkové spoje z nových nebo modernizovaných vozů ČD, vozy jsou obvykle klimatizované, ve vlacích je zajištěna nabídka gastronomických služeb (restaurant nebo bistro a minibar), ve většině vozů jsou k dispozici el. zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky cestujících, maximální rychlost vlaků 160 km/h.

EuroNight (EN): komfortní noční mezistátní dálkové spoje z nových nebo modernizovaných vozů různých železnic, vozy jsou obvykle klimatizované, ve vlacích jsou zařazeny lůžkové a lehátkové vozy, ve většině vozů jsou k dispozici el. zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky cestujících, maximální rychlost vlaků 160 km/h.

Expres (Ex): komfortní vnitrostátní nebo mezistátní dálkové spoje s menším počtem zastavení z nových nebo modernizovaných vozů ČD, některé vozy jsou klimatizované, v části vozů jsou k dispozici el. zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky cestujících, maximální rychlost vlaků 160 km/h.

Rychlík vyšší kvality (Rx): komfortnídálkové spoje s větším počtem zastávek obdobně jako u rychlíku, ale sestavené z nových nebo modernizovaných vozů ČD, některé vozy jsou klimatizované, ve většině vozů jsou k dispozici el. zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky cestujících, maximální rychlost vlaků 140 km/h (s novými soupravami bude zvýšena na 160 km/h).

Rychlík: bez zvláštních kvalitativních podmínek

Ve velké části výše uvedených kategorií spojů jsou poskytovány i další služby, např. přeprava vozíčkářů v bezbariérových vozech, přeprava jízdních kol jako spoluzavazadel nebo v úschově během přepravy, vyhrazené oddíly pro cestující s dětmi, tiché oddíly nebo vozy atp.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…