ČD: Na Velikonoční neděli začíná letní čas, změna se dotkne desítky nočních vlaků ČD

25.03.2016 7:34

V noci ze soboty 26. na neděli 27. března se posunou hodinové ručičky o hodinu dopředu. Deset dálkových vlaků Českých drah, které budou tou dobou na cestě, se úderem druhé hodiny ranní zpozdí kvůli chybějícím 60 minutám.

ČD: Na Velikonoční neděli začíná letní čas, změna se dotkne desítky nočních vlaků ČD
Foto: red
Popisek: ČD - logo

České dráhy se "zpoždění" budou snažit snížit například zkrácením pobytů ve stanicích, zůstanou ale zachovány přechody lůžkových a lehátkových vozů mezi jednotlivými nočními spoji. Cestující, kteří pojedou vlakem po změně času, by měli počítat s tím, že noční dálkové vlaky pojedou se zpožděním až 60 minut.

Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože vyjíždějí na tratě až po 4. hodině ráno, tedy již podle letního času.

Přechod na letní čas znamená pro České dráhy zavedení relativně složitých opatření pro oběhy vozů, lokomotiv a personálu. Jejich cílem je zamezit následnému zpožďování dalších vlaků v denní době. Aby se z těchto nočních vlaků nepřenášela zpoždění na ostatní denní spoje, ranní přípoje vesměs nebudou na tyto zpožděné vlaky čekat.

Přehled vlaků, které budou kvůli přechodu ze středoevropského času (SEČ) na středoevropský letní čas (SELČ) na území ČR opožděny

R 403 Silesia Ostrava-Svinov – Kraków odjede ze stanice Ostrava-Svinov se zpožděním cca 30 – 45 minut, vlak čeká na přímé vozy od vlaků R 406 z Vídně a EN 443 z Prahy.

R 406 Chopin Wien – Warszawa pojede v úseku Ostrava-Svinov – Bohumín se zpožděním cca 60 minut, dále do Polska se zpožděním cca 80 minut; v Bohumíně budou zachovány přechody přímých vozů na rychlík R 403 do Krakova.

R 407 Chopin Warszawa – Wien pojede v úseku Ostrava hl.n. – Břeclav se zpožděním cca 60 minut, z Břeclavi do Vídně bez zpoždění. Ve stanici Ostrava hl.n. bude zajištěn přechod přímých vozů z vlaku EN 402 z Krakova, ve stanici Břeclav bude dodržen přechod přímých vozů na EN 477 do Budapešti.

R 442 Bohemia Humenné – Praha pojede v úseku Čadca – Ostrava hl.n. se zpožděním cca 60 minut, v úseku z Ostravy do Prahy očekáváme zpoždění 15 – 25 minut.

R 443 Bohemia Praha – Humenné pojede v úseku Ostrava-Svinov – Humenné se zpožděním cca 60 minut, v Ostravě-Svinově budou dodržen přechod přímých vozů na R 403 do Krakova.

EN 444 Slovakia Košice – Praha pojede v úseku Ostrava hl.n. – Olomouc hl.n. se zpožděním cca 60 minut, v úseku Olomouc hl.n. – Praha hl.n. se zpožděním cca 30 minut.

EN 445 Slovakia Praha – Košice pojede ze stanice Ostrava hl.n. se zpožděním cca 80 minut, v úseku z Bohumína na Slovensko se zpožděním cca 60 – 70 minut, v Ostravě hl.n. bude zajištěn přechod přímých vozů na R 406 do Varšavy.

EN 459 Kopernikus Zürich – Praha pojede v úseku Leipzig Hbf – Praha hl.n. se zpožděním cca 60 minut.

EN 476 Metropol Budapest – Praha – Berlin se vlivem změny času opozdí v úseku Pardubice hl.n. – Berlin Hbf. Předpokládané zpoždění odjezdu vlaku z Pardubic hl.n. bude cca 60 minut, v úseku Praha hl.n. – Berlin Hbf pojede vlak se zpožděním cca 40 – 50 minut. V Pardubicích bude dodržen přechod přímých vozů na rychlík R 878 do Prahy.

EN 477 Metropol Berlin – Praha – Budapest pojede v úseku Brno hl.n. – Břeclav se zpožděním cca 60 minut, v úseku Břeclav – Budapešť očekáváme zpoždění cca 40 – 50 minut. V Břeclavi bude zajištěn přechod přímých vozů na vlak R 407 do Vídně.

Tři další noční vlaky, které vyjíždějí z ČR nebo tudy projíždějí, se vlivem změny času opozdí za hranicemi ČR. Půjde o vlaky EN 458 Kopernikus s přímými vozy z Prahy do Kolína nad Rýnem a Curychu (v okamžiku změny času budou v Německu), dále vlak EN 405 Vltava Praha – Moskva (při změně času bude v Polsku) a noční vlak R 408 Nice – Břeclav – Bohumín – Moskva (během změny času bude v Itálii, v českém úseku mezi Břeclaví a Bohumínem pojede se zpožděním 30 – 60 minut).

Přechod na letní čas nepřímo ovlivní také denní vlak EC 171 Carl Maria von Weber, u kterého kvůli zajištění přechodu přímých vozů Köln – Praha od vlaku EN 447 ve stanici Berlin Wannsee očekáváme zpoždění do 30 min.

Aktuální polohu vlaků si můžou cestující ověřit na internetových stránkách www.cd.cz/poloha, v mobilní aplikaci Můj vlak nebo na lince Kontaktního centra ČD 840 112 113.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…