ČD: Opravy na tři měsíce omezí dopravu na brněnském hlavním nádraží a ovlivní téměř 300 spojů denně

19.05.2017 8:03

Od 3. června začne Správa železniční dopravní cesty opravovat tzv. Pražský viadukt a 4. nástupiště brněnského nádraží. Práce skončí 10. září.

ČD: Opravy na tři měsíce omezí dopravu na brněnském hlavním nádraží a ovlivní téměř 300 spojů denně
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Během tříměsíční opravy bude většina vlaků zastavovat buď v Židenicích nebo ve stanici Brno dolní nádraží nedaleko autobusového terminálu Zvonařka. Opravy se dotknou provozu jak mezinárodních vlaků linky Ex3 Praha – Brno – Wien / Budapest, tak rychlíkových spojů, především linky R9 a R19 a v neposlední řadě i nejvytíženějších regionálních linek S3 a S2.

„Jednu zatěžkávací zkoušku už máme za sebou, když se loni při letní výluce snížila kapacita brněnského nádraží kvůli opravám o 20 %, a další výzva je před námi. Letošní výluka bude mít vliv nejen na regionální dopravu ale i na dálkové a mezistátní vlaky,“ uvádí Jiří Sysel, ředitel Regionálního obchodního centra ČD v Brně a doplňuje: „Jednou z hlavních změn je, že mezinárodní vlaky z Prahy a Břeclavi budou přijíždět a odjíždět z Brna dolního nádraží, kam bude zavedena z hlavního nádraží náhradní autobusová doprava.“

Dopravu na Brněnsku ovlivní během léta dvě další velké vlakové výluky. „V červenci a srpnu bude zastaven provoz v úseku Tišnov – Vlkov u Tišnova, a to kvůli opravě tunelů a části stanice Řikonín, a ve stejnou dobu bude omezen i provoz na jedné ze dvou kolejí na trati v úseku Brno-Královo Pole – Kuřim – Tišnov, kvůli rekonstrukci stanice Kuřim. Do konce června trvá také výluka na trati Brno – Jihlava, která se dotýká linek S4 a R11,“ doplňuje Jiří Sysel.

Trať Praha – Pardubice – Č. Třebová – Brno – Břeclav

  • Linka Ex3 Praha – Brno – Wien / Bratislava – Budapest

Vlaky nezaintegrované linky Ex3 pojedou mimo stanici Brno hl.n. a zastaví v Brně dolním nádraží a Brně-Židenicích (s výjimkou vlaků EN 476, 477 a Ex 581). Mezi Brnem dolním a hlavním nádražím pojedou autobusy náhradní dopravy. Spojení ze Židenic do centra města bude zajištěno posílenými tramvajovými linkami 2 (směr Hlavní nádraží) a 3 (směr Dětská nemocnice – Česká). Vybrané vlaky kategorie EC a railjet pojedou v úseku Praha – Brno cca o 4 minuty dříve oproti pravidelnému jízdnímu řádu. Vlaky Ex 572 a Ex 573 po dobu výluky nepojedou.

  • Linka R19 Brno – Blansko – Březová nad Svitavou – Praha

Rychlíky linky R19 budou zastavovat v Brně-Židenicích a ukončí jízdu v Brně dolním nádraží.

Spojení ze Židenic do centra města bude zajištěno posílenými tramvajovými linkami 2 (směr Hlavní nádraží) a 3 (směr Dětská nemocnice – Česká). Mezi stanicemi Brno dolní a hlavní nádraží pak pojedou autobusy náhradní dopravy.

  • Linka S2 Brno – Blansko – Letovice – Březová nad Svitavou

Osobní vlaky „blanenské“ větve linky S2 budou končit v Brně-Židenicích. Spojení ze Židenic do centra města bude zajištěno posílenými tramvajovými linkami 2 (směr Hlavní nádraží) a 3 (směr Dětská nemocnice – Česká). Ranní a odpolední posilové vlaky po dobu výluky nepojedou. Spěšné vlaky zastaví v Brně-Židenicích a skončí v Brně dolním nádraží. Mezi Brnem dolním a hlavním nádražím bude zajištěna náhradní autobusová doprava.

Noční odjezd:

Víkendový noční spoj bude odjíždět ze stanice Brno-Židenice v čase 0:45. K vlaku pojede od stanice Brno hl.n. v 0:35 autobus náhradní dopravy.

  • Linka S2 Brno – Brno-Chrlice – Křenovice horní n.

V úseku Brno hl. n. – Křenovice horní nádraží pojedou vlaky bez omezení, budou však vždy výchozí / končící ve stanici Brno hl. n. V období od 29. 7. do 13. 8. bude v úseku Brno hl.n. – Sokolnice-Telnice probíhat z důvodu nutných oprav nepřetržitá výluka. V tyto dny tak bude zavedena náhradní autobusová doprava i mezi Brnem hl. n. a Sokolnicemi-Telnicí.

Trať Brno – Havlíčkův Brod – Praha

  • Linka R9 Brno – Tišnov – Křižanov – Žďár nad Sázavou – Havlíčkův Brod – Praha

V období mimo letní prázdniny (od 3. 6. do 30. 6. a od 1. 9. do 10. 9.):

Rychlíky linky R9 budou končit ve stanici Brno-Královo Pole, kde bude navazovat tramvajová linka P6, která pojede po trase Královo Pole, nádraží – Moravské náměstí – Hlavní nádraží – Nové sady. Dále bude možné využít linku 6 v úseku Královo Pole, nádraží – Česká, případně linku 1 od Semilassa po Nové sady.

V období letních prázdnin (od 1. 7. do 31. 8.):

Během letních prázdnin budou rychlíky linky R9 končit už v Křižanově, přičemž mezi Křižanovem a Brnem hl. n. bude zavedena náhradní autobusová doprava (přímé spoje bez dalších zastavení). Cestující do stanic Tišnov a Brno-Královo Pole mohou využít linku S3.

  • Linka S3 Brno – Kuřim – Tišnov (– Žďár nad Sázavou)

Vlaky S3 Brno – Tišnov pojedou z/do Brna-Židenic a odtud mimo stanici Brno hl.n. přímo do Modřic, kde ukončí jízdu. Vlaky nebudou zastavovat ve stanici Brno dolní nádraží.

V Králově Poli bude na vlaky navazovat tramvajová linka P6, která pojede po trase Královo Pole, nádraží – Moravské náměstí – Hlavní nádraží – Nové sady. Dále bude možné využít linku 6 v úseku Královo Pole, nádraží – Česká, případně linku 1 od Semilassa po Nové sady.

V období mimo letní prázdniny (od 3. 6. do 30. 6. a od 1. 9. do 10. 9.):

  • - Ranní a odpolední posilové vlaky, vytvářející čtvrthodinový interval, ukončí jízdu již v zastávce Brno-Lesná.
  • - V Modřicích budou zajištěny těsné přípoje mezi tišnovskou a břeclavskou větví linky S3.

V období letních prázdnin (od 1.7. do 31.8.):

Vlivem dalších výluk (jednokolejný provoz Brno-Královo Pole – Tišnov, zastavený provoz Tišnov – Vlkov u Tišnova) dojde k následujícím změnám:

  • Osobní vlaky ve směru do Brna pojedou o několik minut později, ve směru z Brna budou mít naopak dřívější odjezdy. Tato nezbytná úprava časových poloh vlaků bude mít bohužel za následek dočasné rozvázání těsných přípojů v Modřicích mezi tišnovskou a břeclavskou větví linky S3 a v Brně-Židenicích mezi vlaky linky S2 a S3.
  • Všechny vlaky budou v úseku Vlkov u Tišnova – Tišnov nahrazeny autobusy náhradní dopravy, které však neobslouží stanici Řikonín. Vybrané spoje pojedou už z Křižanova.
  • Z Řikonína bude zajištěno spojení pouze do Tišnova, a to regionální autobusovou linkou 336 IDS JMK, která bude mít po dobu výluky upravený jízdní řád. V Tišnově bude umožněn přestup na vlakové spoje.

Noční odjezd:

Víkendový noční spoj bude odjíždět ze stanice Brno-Židenice v čase 0:45. K vlaku pojede od stanice Brno hl.n. v 0:35 autobus náhradní dopravy.

  • Linka S3 Brno – Vranovice – Břeclav

Během výluky budou zrušeny vlaky Os 4922 (Modřice 8:57 – Brno hl. n. 9:05), Os 4923 (Brno hl. n. 7:40 – Modřice 7:47), Os 4954 (Vranovice 5:34 – Brno hl. n. 6:00) a Os 4981 (Brno hl. n. 16:54 – Vranovice 17:26). Ostatní vlaky pojedou bez omezení, avšak budou vždy výchozí / končící ve stanici Brno hl. n.

Pro cestu ve směru Brno-Židenice a dále na Tišnovsko tak bude nutné přestoupit v Modřicích (červen a září) nebo využít z hlavního nádraží linky 1 a P6 (zejména červenec a srpen). V průběhu letních prázdnin totiž nebudou dočasně zajištěné těsné přípoje v Modřicích mezi tišnovskou a břeclavskou větví linky S3.

Trať Brno – Kyjov – Bzenec – Veselí nad Moravou

  • Linky S6 / R56

Na lince S6 / R56 dojde k omezení pouze u některých vlaků, a to vždy ve směru z Brna.

Ranní vlaky Os 4103, 4107, 4111 pojedou z Brna hl. n. ve změněných časech a mimo nádraží Brno-Židenice. Mezi Židenicemi a Slatinou pojede autobus náhradní dopravy, který obslouží i zastávky v průmyslové zóně.

Vlaky Os 4141, 4143, 1727 nepojedou přes Brno-Židenice.

Odpolední vlaky do Nemotic (Os 4145, 4147, 4149, 4151, 4153, 4155) budou výchozí z Brna-Židenic. K těmto vlakům bude z Brna hl. n. do Brna-Slatiny zavedena náhradní autobusová doprava.

Vlak Os 4125 pojede v celé trase o 10 minut dříve (z Brna hl.n. ve 22:15) a neobslouží Brno-Židenice.

Trať Brno – Jihlava

  • Linka R11 Brno – Náměšť nad Oslavou (– Jihlava – Plzeň)

Na trati do Jihlavy probíhá nepřetržitá výluka se zavedenou náhradní autobusovou dopravou v úseku Brno hl. n. (stanoviště Křenová) – Náměšť nad Oslavou, u které je předpokládaný termín ukončení 30. 6. 2017.

Od 1. 7. pojedou rychlíky linky R11 bez omezení do / ze stanice Brno hl.n.

  • Linka S4 Brno – Střelice – Rosice u Brna – Zastávka u Brna – Náměšť nad Oslavou (– Jihlava)

Na trati do Jihlavy probíhá nepřetržitá výluka se zavedenou náhradní autobusovou dopravou v úseku Zastávka u Brna – Náměšť nad Oslavou, u které je předpokládaný termín ukončení 30. 6. 2017.

V období od 14. 6. do 30. 6. bude kvůli další výluce zavedena náhradní doprava v úseku Brno hl. n. – Náměšť nad Oslavou. Stanoviště náhradní dopravy v Brně pro tyto autobusy bude na ulici Uhelná – parkoviště OD Tesco u výjezdu na ulici Úzká.

Od 1. 7. pojedou vlaky linky S4 bez omezení do / ze stanice Brno hl.n.

Tarif a uznávání jízdenek

Cestující Českých drah s klasickými tištěnými vnitrostátními jízdenkami vydávanými v pokladnách nebo ve vlacích ze/do stanice Brno hl.n. můžou tyto jízdenky využít v následných spojích náhradní dopravy:

  • v tramvajových linkách P6 a 1 v úseku Královo Pole, nádraží – Semilasso – Moravské náměstí – Hlavní nádraží – Nové sady;
  • v tramvajové lince 6 v úseku Královo Pole, nádraží – Semilasso – Moravské náměstí – Česká;
  • v tramvajové lince 2 v úseku Stará osada – Kuldova (žel. st. Brno-Židenice) – Hlavní nádraží – Nové sady
  • v tramvajové lince 3 v úseku Stará osada – Kuldova (žel. st. Brno-Židenice) – Moravské náměstí – Česká.
  • v autobusech náhradní dopravy jezdících mezi stanicí Brno hl.n. a Brno dolní nádraží.
  • v ostatních autobusech náhradní autobusové dopravy.

Cestující s traťovými jízdenkami, jízdními doklady v elektronické podobě, mezinárodními jízdními doklady a dalšími druhy dokladů Českých drah mohou již ve vlacích nebo v přestupních stanicích požádat pověřené osoby Českých drah o vydání zvláštního jízdního dokladu, který bude platit v tramvajových linkách a v linkách náhradní autobusové dopravy obdobně jako u jednorázových tištěných jízdních dokladů.

Podrobné informace k výluce, včetně výlukového jízdního řádu, jsou na stránkách www.cd.cz/omezeniprovozu a www.idsjmk.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…