ČD: Oslavte v sobotu 21. září Pražský Den železnice

19.09.2013 19:55

Oslavy Dne železnice, které během září lákají železniční nadšence po celé republice, dorazí tuto sobotu také do české metropole.

ČD: Oslavte v sobotu 21. září Pražský Den železnice
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Centrem oslav se už tradičně stane nádraží Praha-Braník. Od 9:00 do 16:30 tu bude připravený bohatý program, který zahrnuje např. jízdy na šlapací drezíně, výstavu současných i historických lokomotiv nebo vystoupení country-rockové kapely El Paso. Chybět nebudou ani jízdy Hurvínkem po trase hlavní nádraží – Braník – Zbraslav, motorovým vlakem z Vršovic na Odstavné nádraží Jih a okružní jízdy parního vlaku po pražských nádražích, které završí vyhlídková jízda z Braníku do Rudné u Prahy a zpět. Program je připravený také na hlavním nádraží: zájemci si prohlédnou dopravní kancelář a v kulturním sále bude k vidění divadelní představení „Nejlokomotivovatější lokomotiva“.

V metropoli jsou pro zájemce o historická vozidla připraveny celkem čtyři jízdy parním vlakem. Soupravu poveze parní lokomotiva 434.2186 „Čtyřkolák“ a první tři jízdy povedou po trase Braník – Vršovice – Smíchov – Radotín – Krč – Braník. Poslední vlak z Braníka v 15:20 hod. pojede přes Vršovice, Smíchov a Řeporyje do Rudné u Prahy a zpět. Na tuto vyhlídkovou jízdu je možné si zakoupit v předprodeji místenku.

Mimořádné vlaky pojedou také po dalších trasách: Mezi hlavním nádražím a Braníkem bude mezi 9:05 a 15:50 hod. jezdit historický motorový vůz řady M 131 „Hurvínek“, který navíc zajede také do Modřan nebo až na Zbraslav. Z Vršovic pojede v 9:25, 11:36, 13:35 a 15:40 motorový vůz řady 854 s průvodcem, který zamíří přes hlavní nádraží po Novém spojení do Holešovic, odkud bude pokračovat přes Libeň na Odstavné nádraží Jih a zpět na vršovické nádraží. V mimořádných vlacích bude platit zvláštní jízdné a každý cestující obdrží historickou lepenkovou jízdenku.

Hlavní program oslav bude od 9:00 do 16:30 hod. v železniční stanici Praha-Braník. Návštěvníci se tu seznámí s prací železničářů, prohlédnou si výstavu lokomotiv nebo se svezou na šlapací drezíně. O hudební program se postará country-rocková kapela El Paso. Vstup na výstavu v Braníku je zdarma.

Na Den železnice můžou fandové železnice vyrazit také na hlavní nádraží. V 10:00, 11:00 a 12:00 hod. se konají exkurze do dopravní kanceláře, která je za normálních okolností veřejnosti nepřístupná. Sraz bude vždy 10 minut před začátkem exkurze na 1. nástupišti. Jelikož se exkurze koná za plného provozu, bude počet účastníků omezen při každé prohlídce na 15 osob. V kulturním sále na hlavním nádraží mohou zájemci shlédnout divadelní představení „Nejlokomotivovatější lokomotiva“.

Celodenní jízdenka na zvláštní vlaky v rámci pražského Dne železnice bude stát dospělé cestující 240 korun. Za jednu jízdu parním vlakem zaplatí cestující 160 korun, v motorovém vlaku zaplatí cestující 80 korun. V prodeji budou také úsekové jízdenky mezi jednotlivými zastávkami za 60 Kč. Děti od 6 do 15 let mají poloviční slevu a děti do 6 let se přepravují zdarma bez nároku na místo k sezení. Do parního vlaku z Braníka do Rudné u Prahy a zpět je možné zakoupit místenky za 20 korun. V prodeji jsou na pokladních přepážkách ve stanicích Praha-Braník a Praha Masarykovo nádraží.

Oslavy Dne železnice

Den železnice připomíná datum 27. září 1825, kdy byl zahájen provoz s parní lokomotivou konstruktéra Georga Stephensona mezi anglickými městy Stockton a Darlington na trase dlouhé 40 km. Byla to revoluční změna, která nahrazovala koňské povozy, začaly se budovat tratě a postupně přecházela přeprava zboží a cestujících na železnici. Na našem území se první železnice objevila v roce 1832, kdy byla vybudována naše první koněspřežka mezi rakouským Lincem a Českými Budějovicemi.

reklama

autor: České dráhy

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…