ČD: První multifunkční vůz pro linku Praha-Děčín-Hamburk na zkušebním okruhu

29.02.2016 8:39

Společnost Pars nova Šumperk dokončila výrobu prototypu multifunkčního vozu pro linku Praha – Děčín – Berlín – Hamburk. Ta je provozována v kooperaci národních dopravců Českých drah a Deutsche Bahn. Vůz nyní podstoupí zkoušky a schvalování, na které naváže ověřovací provoz.

ČD: První multifunkční vůz pro linku Praha-Děčín-Hamburk na zkušebním okruhu
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Při modernizaci vozu, který nese nyní označení Bhmpz, byl původní interiér oddílového uspořádání zcela vybourán a instalován zcela nový ve velkoprostorovém provedení. Sedačky jsou nyní částečně umístěny za sebou jako v letadle, a cestující mají na těchto místech k dispozici sklopné stolky, nebo proti sobě, kde jsou umístěny stolky s vyklápěcími křídly mezi sedačkami. U každé dvojice sedaček je elektrická zásuvka 230 V 50 Hz a USB konektor pro napájení elektroniky cestujících, například notebooků nebo mobilních telefonů. Podlaha v celém oddíle je pokryta modrým kobercem, který tlumí hluk a vytváří příjemné prostředí při cestování.

V tomto velkoprostorovém oddíle je také vytvořen větší volný prostor pouze se sklopnými sedačkami, kde mohou komfortně cestovat také lidé na vozících. Pro ně je upravena také bezbariérová toaleta s uzavřeným systémem, která je navíc vybavena sklopným pultem pro přebalování kojenců. Cestující s malými dětmi mohou v tomto voze využít malý uzavřený oddíl, kde je dostatečný prostor pro umístění nejméně jednoho kočárku. Ve voze je také malý služební oddíl pro vlakový doprovod.

Vůz je vybaven moderním audiovizuálním systémem s LCD monitory, na kterých jsou uváděny informace o trase vlaku, následujících zastávkách a další údaje. Ve voze je k dispozici Wi-Fi připojení k internetu.

Na tento multifunkční vůz naváže ještě dodávka velkoprostorového vozu pro přepravu jízdních kol na lince Praha – Děčín – Berlín – Hamburk. Modernizace devíti vozů typu Bhmpz je součástí kontraktu na modernizaci celkem 22 osobních vozů. Všechny vozy jsou určeny pro provoz rychlostí až 200 km/h a jsou vybaveny klimatizací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…