ČD Šumava Bus i letos propojí vlaky a autobusy v atraktivních částech Šumavy

29.06.2017 22:45

Šest autobusových linek nabídnou letos České dráhy v rámci projektu ČD Šumava Bus. Autobusy do atraktivní části Šumavy budou jezdit po oba prázdninové měsíce většinou o sobotách a nedělích. Od 1. července až do 31. srpna je v návaznosti na vlakové spoje možné cestovat až na Třístoličník nebo na Svatý Tomáš. Spoje jsou propojené i se systémem Zelených autobusů Národního parku Šumava. Jízdenky na spoje ČD Šumava Bus lze zakoupit v jakékoli pokladně ČD či ve vlaku ČD.

ČD Šumava Bus i letos propojí vlaky a autobusy v atraktivních částech Šumavy
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Nejúspěšnější linkou ČD Šumava Bus v loňském roce byly spoje na Třístoličník. Ty budou v nabídce i v letošním roce. Autobusy budou nově navazovat na příjezdy Jižního expresu a umožní přestup do autobusů do Holašovic, na Kleť, do Bavorska i na zmíněný Třístoličník,“ upřesnil Jiří Kafka, ředitel regionálního obchodního centra Českých drah v Českých Budějovicích a dodal: „Pouze dvakrát, a to 15. července a 19. srpna pojede autobusová linka z Vyššího Brodu do Radingu, odkud vede trasa k nejjižnějšímu bodu České republiky a do Waldschenke, které je výchozím bodem na rozhlednu Sternstein.“

Přehled linek zařazených do systému ČD Šumava Bus

Nové Údolí – Třístoličník a zpět: nejúspěšnější linka ČD Šumava Bus: dopraví cestující nejen od přímého expresu z Prahy na vyhledávaný vrchol Třístoličník na hlavním šumavském hřebenu. Pojede až do 10. září.

České Budějovice – Holašovice – Kleť a zpět: Holašovice, památku na seznamu UNESCO, spojí autobusy s lanovou dráhou na Kleti, autobusy navazují na příjezd Jižního expresu.

Strakonice – Kvilda – Lenora a zpět: navazuje na systém tzv. Zelených autobusů Národního parku Šumava. Z ČD Busu Šumava lze na Kvildě přestoupit do spojů ve směru na Horskou Kvildu, Srní, Prášily, Železnou Rudu a hlavně na Bučinu, kde je možnost dalších vazeb směrem do Bavorska.

Lipno nad Vltavou – Svatý Tomáš a zpět: autobusy dovezou zájemce do obtížně dostupné oblasti na pravém břehu lipenské nádrže, autobusy budou vyjíždět z obce Lipno nad Vltavou, budou navázány v železniční stanici Lipno na vlaky od Vyššího Brodu a s možností rychlého spojení do Českých Budějovic a Lince. Linka vede přes Přední Výtoň a Frýdavu. Konečná zastávka Svatý Tomáš je východiskem pro výlety na zříceninu hradu Vítkův kámen a na Schwarzenberský kanál u Ježové.

Černá v Pošumaví – Lipno nad Vltavou a zpět: linka nabídne dlouhodobě požadovanou návaznost mezi Lipnem nad Vltavou a vlaky ČD v Černé v Pošumaví. Obslouží i další turistickou destinaci ve Frymburku, kde je možnost použít přívoz do Frýdavy. V Černé v Pošumaví bude zajištěna návaznost na vlaky ve směru Nová Pec a Nové Údolí s možností přestupů na autobusy do Bavorska či na autobusy Národního parku Šumava. Linka bude v provozu od středy do neděle denně.

Vyšší Brod – Waldschenke a zpět: jede pouze 15. července a 19. srpna, linka nabídne návštěvu nejjižnějšího místa České republiky a příhraniční rakouskou rozhlednu Sternstein.

Na projektu ČD Bus Šumava spolupracují České dráhy s Jihočeským krajem, Národním parkem Šumava, rakouskými drahami ÖBB a bavorskou železnicí Ilztalbahn. Podařilo se vytvořit dopravní systém, který zahrnuje vlakové i autobusové linky v celé oblasti Šumavy bez ohledu na státní hranici. Lze cestovat na jednu jízdenku, kterou si cestující koupí v jakémkoli vlaku ČD či v osobní pokladně. Cestující, kteří si zakoupí některou z jízdenek partnerů (např. NP-Ticket Národního parku Šumava, Ilztalbahn), rovněž můžou využívat vlaky Českých drah.

Komerční tisková zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…